Barcelona

La sala Metrònom de Barcelona tanca les portes a exposicions i es pren "un any sabàtic"

La Sala Metrònom de Barcelona tanca definitivament les portes com a centre d'exposicions. Després de 26 anys dedicant-se a la producció i promoció de les últimes tendències artístiques, el seu fundador, Rafael Tous, diu que està cansat del poc suport polític i econòmic que la fundació ha rebut durant tots aquest temps. A partir del juliol la sala d'exposicions es prendrà "un any sabàtic" i obrirà "un període de reflexió". Amb tot, la sala "continuarà oberta a projectes puntuals de qualitat" de totes les disciplines artístiques que necessitin un espai per a la creació i a les activitats de MetrònomLab.

Actualitzat
Rafael Tous ha esgrimit l'escassetat de subvencions públiques, el "cansament" i la necessitat de "canviar d'idees i reflexionar" per argumentar la seva decisió. Metrònom va néixer el 1980 al barri de Sant Gervasi i es va traslladar al barri del Born quatre anys després. Excepte el període comprès entre el 1990 i el 1994, que va estar semitancada, la sala ha recollit exposicions amb obra contemporània d'uns 600 artistes. Però Tous ha explicat que a hores d'ara calen 300.000 euros per mantenir oberta la sala, situada en un dels barris més cars de Barcelona, i que aquest any ha hagut de posar 100.000 euros de la seva butxaca per sufragar els costos. Tous ha explicat que l'Ajuntament de Barcelona concedeix 150.000 euros i la Generalitat, 50.000, però que el sistema d'exposició que hi ha ara "ja no és l'adequat".

El director de la Fundació Rafael Tous d'Art Contemporani ha afirmat que "sempre he trobat més suport" en l'Ajuntament que en la Generalitat i ha assenyalat que Ferran Mascarell, actual conseller de Cultura i antic regidor, és un "gran defensor" d'aquesta sala.

Tous ha afirmat que no ha programat temporada per al 2006 i 2007, un període en què només estan previstos el cicle de concerts Phonos i el festival de dansa de La Porta, a l'espera de rebre peticions de projectes independents.

Amb tot, per celebrar els 26 anys d'història de la galeria, Metrònom ha inaugurat "Memorial Metrònom", una revisió de la trajectòria de la sala a través de 150 fotos i amb la instal·lació sonora de Vicens Vacca, la projecció de l'última adquisició de la col·lecció "Sync" i "Halflife", de Marc Brambilla, els concerts de música experimental electroacústica del cicle Phonos i el cicle d'activitats de La Porta.

El Macba es quedarà la col·lecció d'art conceptual

D'altra banda, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), adquirirà després de "cinc anys de tractes" la col·lecció d'art conceptual espanyol de Rafael Tous i la seva biblioteca amb un acord al qual falta "arrodonir els aspectes legals" i valorat en sis milions d'euros, i un altre, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), ha rebut una donació de daguerreotips del segle XIX.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut