La construcció de la Sagrada Família queda alentida pels efectes de la pandèmia (Pexels/Milena Hasvil)
Barcelona

La Sagrada Família no estarà acabada el 2026 per la caiguda del turisme

Durant el juliol passat es van vendre en total 2.000 entrades, molt lluny de les 15.600 diàries de l'any anterior

RedaccióActualitzat

La caiguda d'ingressos pels efectes de la pandèmia i la paralització de les obres retarden el calendari d'obres de la Sagrada Família. La basílica no estarà acabada el 2026, com s'havia anunciat, segons ha informat la junta del temple. 

La situació d'incertesa que es viu en l'actualitat fa difícil fixar una nova data per a la finalització de les obres. El president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, ha reconegut que el termini previst és "impossible" de complir.

"Els efectes de la pandèmia de la Covid ens forcen a replantejar el calendari que teníem previst. Això afecta la meta que teníem marcada pel 2026, que coincidia amb el centenari de la defunció de l'arquitecte Antoni Gaudí. El context i les circumstàncies actuals no permeten dibuixar amb suficients garanties horitzons de futur a llarg termini."


El 2019, gràcies als ingressos de les entrades, el temple va poder pressupostar 100 milions d'euros per a les obres. Ara, en canvi, la Junta Constructora treballa amb una previsió de tan sols 17 milions d'euros de pressupost per a l'any que ve.

Una altra dada demostrativa de la situació actual és el nombre d'entrades venudes. El juliol del 2019, van ser 15.600 al dia. En canvi, aquest juliol passat, amb la basílica només oberta al públic els caps de setmana, van ser 2.000 en tot el mes. 

Durant el confinament, el maig passat, es va anunciar que l'aturada de les obres s'allargaria, com a mínim, fins a finals d'aquest 2020. És la previsió que va fer la junta davant la davallada d'ingressos.

La junta confia podia reprendre la construcció d'aquí a un parell de setmanes i només es treballarà en la imponent torre de la Mare de Déu, que es preveu que es pugui acabar el 2021

Amb una alçada de 138 metres, serà la segona més alta de la Sagrada Família i estarà coronada per una gran estrella de dotze puntes i més de set metres feta de cristall i acer que servirà com a punt d'entrada de llum per al temple durant el dia, mentre que de nit s'il·luminarà i "brillarà", segons ha explicat l'arquitecte director, Jordi Faulí, que ha afirmat que Gaudí va decidir que la torre s'havia de coronar amb una estrella lluminosa. 

 

La junta constructora ha informat que durant el 2020 es durà a terme l'ensorrament d'una part de l'habitacle que hi ha a la cantonada dels carrers Provença i Sardenya com a part de l'acord amb l'Ajuntament de Barcelona per fer la vorera més ampla. 

 

Abans de la pandèmia de la Covid-19, la Sagrada Família rebia 4,5 milions de visitants cada any.

L'obra més coneguda d'Antoni Gaudí va reobrir per a tots els visitants el 25 de juliol, amb mesures de prevenció de la Covid com l'ús obligatori de mascareta i el manteniment de la distància de seguretat. Va oferir visites gratuïtes als professionals sanitaris i per als barcelonins, que han pogut gaudir de l'església sense les aglomeracions de turistes habituals. 

També hi va haver polèmica per la decisió de l'Arquebisbat de Barcelona d'oficiar una missa a la basílica sense el permís del Procicat, el 26 de juliol, i superant l'aforament màxim permès en els actes religiosos aquell dia, que eren 10 persones. La Generalitat va expedientar l'arquebisbat per aquest motiu. 

ARXIVAT A:
TurismeCoronavirus EsglésiaSagrada FamíliaPatrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut