La Rosario acompanyada d'un familiar a casa seva
La Rosario acompanyada d'un familiar a casa seva

La Rosario, la dona de 97 anys desnonada per error, torna a un pis sense records i mig buit

Li han pres joies, diners, mobles, electrodomèstics i objectes personals d'alt valor sentimental

Redacció/AgènciesActualitzat

Fa una setmana, una comitiva judicial va entrar per error a casa de la Rosario, una veïna de l'Hospitalet de Llobregat de 97 anys. Li van buidar gran part del pis i van canviar el pany. Tenien una ordre de desnonament, però no contra ella. S'havien equivocat de replà. En aquell moment, ella era a casa del seu fill, que l'havia de portar al metge. Un cas que va explicar el programa Planta Baixa de TV3.

Ara ha pogut tornar a entrar al pis on viu des de fa més de 50 anys i l'ha trobat saquejat. S'han endut tot el que tenia algun valor, monetari però sobretot sentimental: diners, joies, mobles, electrodomèstics i també objectes personals, com fotografies de casament, la mantellina nupcial de la seva mare o un diari de memòries que estava escrivint.

És un dels objectes que més mal li fa haver perdut. Diu que no s'ho treu del cap. Li havia regalat la família en fer els 90 anys i feia set anys que n'omplia les pàgines. Era el seu llegat.
 

La Rosario mostra les habitacions mig buides (EFE)


Ningú se'n fa responsable ni dona la cara

Una setmana després, ningú s'ha posat en contacte amb ella per disculpar-se i tornar-li les seves coses: ni els propietaris, ni els membres de la comitiva, ni tan sols el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha reconegut l'error, però n'ha fet responsable el representant de la propietat.

"No han contestat. Han de saber on ho han portat, és el que vull, que m'ho donin. Que aquestes persones tinguin cor", demana la Rosario, en una entrevista a EFE.

Mentrestant, família i amics busquen les seves pertinences en mercats de vell, botigues de segona mà i amb crides per les xarxes socials. "Feia set anys que escrivia el llibre. Hi explica coses que nosaltres desconeixem, l'hi vam regalar pensant que quan falti serien unes memòries per a nosaltres. Ella l'amagava perquè ningú ho veiés i mai ens l'ensenyava", explica el seu fill Emiliano. Denuncia que el propietari es nega a dir-los el nom de l'empresa contractada per buidar el pis. Que topen contra un mur. 

Només han rebut el suport dels veïns a qui havien de desnonar en lloc seu i que no han tingut cap responsabilitat en l'error.
 

Es van endur tot el que van trobar de valor en armaris i calaixos


Irregularitats en l'acta

L'advocat de la família, Jesús Rodríguez, assegura que s'han posat en contacte, sense èxit, amb els representants legals de la propietat: "Trobem a faltar una mica de solidaritat, una mica d'humilitat, de reconèixer l'error comès i de, com a mínim, demanar disculpes". Han fet una primera llista amb tot el que li han pres que ja suma més de 20.000 euros, però cada dia troben a faltar coses. De moment han fet una reclamació "amistosa", però no descarten la via judicial si no els responen aviat. I és que, assegura l'advocat, no han trobat cap mena de predisposició en els propietaris a rectificar l'error i tornar-los els béns de la Rosario.

També denuncia irregularitats en l'acta de desnonament, firmada pels membres de la comitiva judicial present en el llançament. Hi consta que al pis no hi havia "béns mobles de cap mena a assenyalar", quan realment estava totalment moblat. A l'interior hi havia més de mig segle de vida. 
 

La Rosario fa inventari de tot el que li han pres. Cada dia troba a faltar coses (EFE)

El programa Planta Baixa de TV3 ha visitat la Rosario, aquest dimarts, al seu pis:
 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut