Manifestants iranís cremen banderes d'Estats Units

La revolució islàmica de l'Iran fa 40 anys amb noves hostilitats amb els EUA

Milers de persones han sortit al carrer per celebrar l'aniversari de la victòria de l'aiatol·là Khomeini, que va suposar la caiguda del xa

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns es compleixen 40 anys del triomf de la revolució islàmica a l'Iran. L'11 de febrer de 1979 queia definitivament el xa Reza Pahlavi, després de gairebé dues setmanes on va haver-hi un enfrontament civil que va deixar un balanç de 200 morts i més d'un miler de ferits.

L'èxit de la revolució va suposar l'enderrocament de la dictadura al país asiàtic, i va donar pas a una règim teocràtic que encara dura a dia d'avui.

Coincidint amb el 40è aniversari, milers de manifestants, aplegats a la plaça Azadi de Teheran, han aprofitat l'oportunitat per donar suport a l'actual govern d'Hasan Rouhani tot i una forta tempesta de neu i pluja.

La situació actual del règim és de tensió amb els Estats Units, país amb el qual es van trencar relacions l'any 1980 arran de l'assalt a l'ambaixada del país nord-americà a Teheran. La situació va millorar amb la signatura del pacte nuclear amb Barack Obama al poder, però es va tornar a truncar amb l'arribada de Donald Trump.

A la manifestació s'han pogut escoltar crits contra la política de noves sancions que ha imposat el govern nord-americà: "Mort a Amèrica!", així com s'han cremat banderes dels Estats Units. El president Rouhani ha deixat clara la seva postura:

"Aquest any ens enfrontem a una conspiració de la vilana Amèrica, el sionisme i els reaccionaris que ens han posat sota la pressió de les sancions. No hem demanat ni demanarem permís per desenvolupar diferents tipus de (...) míssils i continuarem el nostre camí i el nostre poder militar".

A més d'aquesta mala relació amb els Estats Units, l'Iran viu una conjuntura difícil. S'ha instaurat una profunda crisi econòmica associada amb la del petroli, una inflació i una alta taxa d'atur que no para d'incrementar-se.

ARXIVAT A:
IranEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut