Proves amb una impressora 3D a l'ateneu de fabricació de les Corts (Ajuntament de Barcelona)
Proves amb una impressora 3D a l'ateneu de fabricació de les Corts (Ajuntament de Barcelona)
Barcelona

La revolució del "fes-ho tu mateix"

L'internet de les coses farà les nostres vides més senzilles, però també és l'estendard d'una democratització de la tecnologia que podria modificar els sistemes educatiu, productiu i industrial tal com els coneixem avui

Carla PedretActualitzat

El teu mòbil, la teva calefacció o el teu equip de música t'acabaran coneixent millor que la teva parella o la teva mare. A través del teu pols, la teva agenda i l'hora que arribes a casa, sabran abans que tu mateix tot allò què necessites. Així, després d'un dia de feina llarg i dur, arribaràs a casa i te la trobaràs a la temperatura adequada i amb una música suau. L'internet de les coses ens mostra el camí cap a una vida plena de comoditats. Tot serà més fàcil i previsible, però no hem de conformar-nos que ens ho donin tot mastegat. Hi ha una bifurcació i podem triar un altre camí.

Cada dia es fabriquen al món milions de processadors per a telèfons mòbils. Cada vegada són més petits, potents i barats. Això, sumat a l'explosió de l'open source -llicències de programari lliure-, ha donat com a resultat el naixement del "manetes 4.0". En comptes d'una serra i cargols, les noves eines són plaques Raspberry Pi i Arduino, sensors de tot tipus i milers de tutorials a internet a través dels quals ens podem construir els nostres propis ginys. Els garatges s'han sofisticat i s'han transformat en ateneus de fabricació, on "nerds", pedagogs, mestres i famílies conviuen amb xips, cables i impressores 3D per explorar la democratització de la fabricació d'objectes.

Aquesta filosofia de "fes-ho tu mateix", amb l'afegitó de la tecnologia, s'ha batejat com "moviment maker". No són només programadors i enginyers que en comptes d'anar de calçotada fan un "hackathon" per jugar amb sensors i crear aplicacions. Diversos experts associen aquest moviment amb l'aparició d'una quarta revolució industrial i creuen que podria reinventar els nostres sistemes educatius i fer que les aules s'assemblessin més a un laboratori de Silicon Valley que al que ara coneixem.

Els primers prototips estan gairebé acabats de sortir del forn. Un exemple és el que ha desenvolupat l'Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya. Es tracta d'un kit ciutadà per crear el nostre "hort intel·ligent". Amb quatre ingredients i un llenguatge de programació pensat per a nens, s'ha acabat demanar al veí que ens regui els plantes quan ens n'anem de vacances. El projecte es presenta a la secció 4YFN del Mobile World Congress i es pot veure al Mobile World Centre. Aquí teniu els passos a seguir.

Aquest tipus de prototips són molt senzills i estan pensats per engrescar els ciutadans. Són només les llavors d'una plantació que s'espera que floreixi pròximament. Els primers brots verds ja s'endevinen a la terra adobada. "Smart Citizen" és un projecte que permet als ciutadans mesurar de manera autònoma la temperatura, la humitat, el diòxid de carboni i els decibels i compartir-ne les dades a través de la xarxa.

Amb aquest tipus de medicions, els ciutadans són independents de les dades oficials, i això també és un fenomen relativament nou. Un dels precedents va tenir lloc el 2011, després de l'accident de la central nuclear de Fukushima. Cansats de la confusió, els veïns que hi vivien a prop es van organitzar per mesurar els nivells de radiació a l'aire i als aliments amb aparells cedits o que ells mateixos compraven. Les dades es poden consultar a través de diverses webs. La iniciativa s'ha estès a altres llocs del Japó.

L'Internet de les coses és un gran negoci i pot convertir-nos en ciutadans encara més passius, però també ens posa en safata de plata la possibilitat d'embrutar-nos les mans, ser més creatius, compartir coneixement i participar d'aquesta innovació. Tot depèn de nosaltres.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut