La revetlla en blanc i negre: l'àlbum de Sant Joan a la Badalona franquista
Un noi salta una foguera com a símbol del seu pas a l'edat adulta al carrer de Santa Anna, l'any 1951. Autor desconegut  (Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa/Museu de Badalona)

La revetlla en blanc i negre: l'àlbum de Sant Joan a la Badalona franquista

Una desena de fotografies de l'Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa il·lustren nits de Sant Joan a la Badalona del franquisme postautàrquic, entre el 1950 i el 1970

Actualitzat

Un recull de fotos dels carrers de Badalona als anys 50 i 70 il·lustra l'àlbum de com vivien les revetlles i celebraven la nit més curta de l'any els nostres avis i àvies i potser els nostres pares i mares, amb calça curta.

Un estol de fogueres improvisades --construïdes amb el fato que arreplegava la canalla--; piules, petards i traques; música a l'envelat, i balls del fanalet. Una vetllada d'alegria i colors després de la grisor de la postguerra: amb espurnes als ulls d'infants, joves saltant per damunt de les fogueres i riallades de complicitat dels més vells.

Les imatges que segueixen formen part de l'Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa, que va ser donat al Museu de Badalona el 1992 per la família d'aquest historiador. Cuyàs, de fet, havia estat el primer director d'un museu on ha quedat recopilada bona part de la crònica social de Badalona a partir d'un arxiu molt variat, tant pel que fa a la cronologia com a la tipologia dels documents.

Un fons que aplega els fruits de tota una vida dedicada a la recerca. Aquesta desena d'imatges són un bon retrat d'un passat no tan llunyà en què la vida al carrer, les proximitats i el bon veïnatge relluïen cada vigília de Sant Joan:

Un noi salta una foguera com a símbol del seu pas a l'edat adulta al carrer de Santa Anna, l'any 1951. Autor desconegut (Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa/Museu de Badalona)
Un grup de nois del carrer de Sant Rafael preparen el foc que encendran la nit de Sant Joan del 1951. Tot servia per cremar, també un cove de peix. Autor desconegut (Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa/Museu de Badalona)
Els preparatius d'una foguera, amb ninot i tot, l'any 1973 en una zona propera a l'avinguda d'en Martí Pujol/avinguda de Bufalà. Josep Cortinas (Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa/Museu de Badalona)
Una revetlla de Sant Joan organitzada pel Casino de Badalona als locals dels Banys d'en Titus, l'any 1954. Francesc Domingo (Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa/Museu de Badalona)
Un veí del carrer de Sant Pere vigilant que el foc no s'estengui, als anys seixanta. Josep Cortinas (Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa/Museu de Badalona)
Escombrant entorn del foc preparat pels veïns del carrer de Santa Anna l'any 1951. Autor desconegut (Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa/Museu de Badalona)
Un grup de veïns del carrer de Sant Rafael l'any 1951, preparant el foc que cremaria a la nit. Autor desconegut (Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa/Museu de Badalona)
Nens i nenes d'una zona propera a Can Peixau, al barri del Raval, arreplegant fustes, pellofes i canyes per muntar la foguera. Cendrós (Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa/Museu de Badalona)
Preparant el foc al carrer del Porvenir, a tocar del de la Camèlia, al barri de Coll i Pujol l'any 1954. Cendrós (Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa/Museu de Badalona)
Nens preparant el material per a la foguera a l'avinguda de Martí Pujol, una mica més amunt del carrer de Baldomer Galofre, davant la finca de Can Barriga, l'any 1973. En aquesta zona, situada entre Can Martí Pujol i el pont de l'autopista, cada any es preparaven quatre o cinc focs. Josep Cortinas (Arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa/Museu de Badalona)

 

 

 

ARXIVAT A:
CulturaSant JoanFotografia
Anar al contingut