Les seqüències de la retrobada de "Friends" censurades a la Xina: de Lady Gaga a BTS

Les aparicions de Lady Gaga, Justin Bieber i la banda sud-coreana BTS han estat eliminades, així com les referències al col·lectiu LGTBIQ

Actualitzat

Milions de fans expectants a la Xina per l'esperada retrobada de "Friends" setze anys després d'haver-se'n emès el darrer capítol. Però alguna cosa va malament: mentre que l'episodi original dura 104 minuts, a les plataformes xineses té entre 4 i 6 minuts menys. A més, les estrelles convidades BTS, Lady Gaga i Justin Bieber no apareixen enlloc en l'emissió a la Xina. Qualsevol referència al col·lectiu LGTBIQ també ha desaparegut del capítol especial.

Segons la BBC, no és clar si el govern va executar la censura o si les plataformes de transmissió iQiyi, Youku i Tencent Video s'havien avançat per evitar contingut "políticament sensible".

De la censura se'n van adonar molts fans a partir de la durada dels capítols. Mentre que l'original és de 104 minuts, a la versió d'iQiyi hi ha sis minuts menys. A la versió de Tencent Video es redueixen prop de cinc minuts d'escenes, mentre que Youku ha retallat quatre minuts de la sèrie.

La sitcom nord-americana és molt popular a la Xina, per això la censura ha molestat els fans. I és que l'episodi reuneix els sis personatges principals del repartiment per parlar de la seva trajectòria en aquesta popular sèrie, emesa entre el 1994 i el 2004, juntament amb entrevistes a famosos i seguidors.

Alguns fans han compartit pel seu compte les escenes eliminades a les xarxes socials, mentre que d'altres han distribuït enllaços pirata a l'episodi complet sense censura.

The cast of 'Friends' appears in the photo room at the 54th annual Emmy Awards in Los Angeles September 22, 2002
Els sis personatges del repartiment de "Friends" durant la gala dels Emmy del 2002 (Reuters/Mike Blake)


Què han censurat? (Alerta, espòiler)

La banda sud-coreana BTS va ser proscrita a la Xina pels seus comentaris sobre la guerra de Corea (1950-1953), a la qual es van referir com una "història de dolor compartit" amb els EUA –els dos països van lluitar junts contra el nord, que tenia el suport de la Xina--. A "Friends", el grup ha d'aparèixer en un clip de 13 segons declarant el seu amor per la sèrie.

Qui també ha patit una retallada a la versió xinesa és la cantautora nord-americana Lady Gaga. Té prohibit actuar a la Xina, després d'haver-se reunit amb el dalai-lama i haver donat suport al poble tibetà el 2016. Al capítol especial ha d'aparèixer fent una interpretació d'una emblemàtica cançó de la sitcom.

El públic xinès tampoc podrà veure l'aparició de Justin Bieber: l'estrella del pop canadenc tampoc pot actuar al país per "mal comportament". El 2014 va ofendre les autoritats xineses després de publicar una foto seva visitant el santuari Yasukuni, a Tòquio, un temple que honora els guerrers caiguts de l'imperi japonès.

Les referències LGBTIQ, amb fans declarats gais i lesbianes que lloen la sèrie, també han estat censurades. Per exemple, la plataforma Youku elimina una escena en què una dona apareix a càmera amb seva parella, tot dient: "Com tots els Chandler, vaig trobar la meva Monica."

La plataforma de streaming també va censurar una escena en què Joey, interpretat per Matt LeBlanc, porta una fotografia d'en Ross als seus calçotets.

No és estrany que les emissores xineses censurin tot allò que considerin políticament o culturalment sensible. A l'abril, les cadenes de televisió xineses van difuminar els logotips de les marques occidentals als seus programes, en una demostració de suport a la campanya nacional del cotó de Xinjiang.

ARXIVAT A:
Televisió
Anar al contingut