París

La restauració de Notre-Dame va per llarg; abans se n'ha d'assegurar l'estructura

Un altre problema que retardarà les obres de restauració és la contaminació pel plom que es van desprendre de l'agulla i el sostre de la catedral

RedaccióActualitzat

La reconstrucció de Notre-Dame va per llarg. Abans cal assegurar-ne bé l'estructura. I, a més, hi ha el risc de contaminació pel plom que va caure arran de l'incendi. El govern francès es mostra cada cop més prudent sobre el termini de les obres.

Notre-Dame és aquest any per als turistes una fotografia del seu exterior, una visita a una catedral en obres. Unes obres, però, que avancen a un ritme molt lent, amb moltes complicacions, amb molta cautela i algunes pors; fins i tot es tem que algunes voltes podrien cedir i caure.

 

 

Una brigada d'especialistes reforça i apuntala els arcs. Estan encara en una fase d'assegurar l'estructura i molt lluny de poder parlar de la reconstrucció, que podria trigar nou mesos a començar.

Phillippe Villeneuve, arquitecte en cap de Monuments Històrics:

"Encara no estem de cap manera en la restauració. Estem encara en la necessitat imperiosa d'assegurar l'edifici. No diré res sobre com està la catedral fins que no hagi comprovat totes les voltes. I això encara queda lluny, perquè encara no hem acabat."

 

 

La mateixa prudència l'expressa també el govern francès, que tot i que confia poder mantenir el compromís de Macron de reconstruir Notre-Dame en cinc anys, apel·la a la calma. Frank Riester, ministre de Cultura:

"Tant el president com jo sempre hem dit que no hem de confondre la rapidesa amb la precipitació."

La majoria dels magnífics vitralls de Notre-Dame s'han salvat. Ara, molts s'han protegit o retirat, i alguns resisteixen com poden.

L'entorn més immediat de la catedral, l'esplanada i els jardins continuen tancats al públic. Les autoritats asseguren que és la zona on encara hi pot haver risc de contaminació pel plom que va caure durant l'incendi.

 

 

Prop de les 400 tones de plom de l'agulla i del sostre són encara a l'interior de l'església i equips d'especialistes totalment protegits les van enretirant amb l'ajuda de robots, donada la seva alta toxicitat. Es tardarà força temps a poder tornar a entrar-hi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut