Ruja Ignàtova també era coneguda per la seva afició al luxe (Wikimedia Commons/One Coin Corporation)

La Reina de les Criptomonedes, a la llista dels més buscats per l'FBI

La búlgara Ruja Ignàtova està desapareguda des del 2017 i se li atribueix una estafa de 4.000 milions de dòlars a partir de la falsa criptomoneda OneCoin

Marc PratsActualitzat

Ruja Ignàtova, més coneguda com la Cryptoqueen (la Reina de les Criptomonedes), és des d'aquest dijous a la llista dels 10 fugitius més buscats pels Estats Units. Aquesta búlgara de 42 anys, en fa cinc que ningú sap on és. Va fugir després d'estafar milers de milions de dòlars en la que ja es considera una de les estafes més sonades de la història.

L'FBI ha fet públic en roda de premsa que Ignàtova entra a la seva llista de prioritats i que ofereixen fins a 100.000 dòlars a qui els aporti informació.

La roda de premsa de l'FBI on s'ha anunciat l'entrada d'Ignàtova a la llista dels 10 fugitius més buscats (Reuters/Luc Cohen)

Segons ells, l'empresa OneCoin Ltd. hauria defraudat des del 2014 un total de 4.000 milions de dòlars a més de 3 milions d'inversors de tot el món.

De fet, les autoritats nord-americanes ja van emetre una ordre de detenció contra ella el 2017. Se l'acusa de fins a vuit càrrecs, entre els quals frau electrònic i frau de valors. A més, també està acusada de subornar els presidents de Sèrbia i Bulgària. A dia d'avui, l'empresa ja ha estat objecte d'una demanda col·lectiva i tant el germà d'Ignàtova com alguns dels seus socis ja estan en processos judicials.


Un pla molt ben traçat

Ignàtova va ser la creadora de OneCoin, una suposada criptomoneda que mai va arribar a existir i que va resultar ser una estafa piramidal. El sistema que va aplicar és el que es coneix com a Ponzi, on l'operador promet rendiments elevats, que en realitat són pagats amb les aportacions de nous inversors i no pas amb els resultats de la gestió dels fons i els beneficis que se n'obtenen.

OneCoin oferia als compradors una comissió si venien la moneda a d'altres persones. Però aquesta falsa criptomoneda no tenia, de fet, cap valor i, per descomptat, tampoc va estar mai protegida per la tecnologia blockchain, com sí que passa amb les criptomonedes reals.

Pels fiscals federals nord-americans, Ignàtova va executar un pla molt ben elaborat:

"Va cronometrar el seu esquema a la perfecció, i va capitalitzar la frenètica especulació dels primers dies de les criptomonedes."


Gira mundial

Als anys en què es va anar gestant la multimilionària estafa, Ignàtova va recórrer mig món venent fum. El 2016, per exemple, va aconseguir congregar 3.000 persones al Wembley Arena de Londres, tot i que ja llavors començaven a córrer sospites sobre les seves activitats.

Davant d'una multitud entregada, Ignàtova assegurava que OneCoin estava en camí de superar bitcoin, i es burlava de "totes aquestes monedes de Mickey Mouse que han copiat el nostre concepte".

En esdeveniments com el de Londres, Ignàtova convencia els potencials inversors parlant-los d'una nova classe de diners. I de fet, va enganyar persones de 175 països diferents en tan sols sis mesos d'aquell 2016. Inversors britànics, alemanys, però també xinesos, coreans o fins i tot de països més pobres com el Vietnam, Bangladesh o Uganda van caure a la seva trampa.

Les oficines de OneCoin a Sofia, Bulgària (Wikimedia Commons/Ronny Martin Junnilainen)

Cap rastre des del 2017

L'empresària búlgara va ser vista per últim cop a Atenes l'octubre del 2017. I des d'aleshores, ni rastre.

Fonts de les investigacions pensen que en el moment de desaparèixer, Ignàtova es va endur amb ella almenys 500 milions de dòlars, cosa que de ben segur ha facilitat el seu objectiu. Apunten que amb aquests diners pot haver aconseguit documents d'identitat falsos d'alta qualitat i que pot haver canviat d'aspecte. Fins i tot es planteja la possibilitat que ni tan sols estigui viva.


Una història de pel·lícula

Ignàtova és búlgara, però va créixer a Alemanya i és doctora en Economia. A la seva època esplendorosa ja era coneguda pels seus luxosos vestits i festes.

La indústria cinematogràfica ja s'ha interessat pel cas de la ja coneguda com a Cryptoqueen. S'està preparant un documental sobre ella i també es roda una pel·lícula protagonitzada per Kate Winslet basada en les experiències d'un inversor de OneCoin.

 

ARXIVAT A:
JudicialCriptomonedes
Anar al contingut