L'incendi del cap de Creus vist des del Port de la Selva divendres passat (ACN/Anna Nogué)
L'incendi del cap de Creus vist des del Port de la Selva divendres passat (ACN/Anna Nogué)

La regla dels tres 30, la combinació fatal que afavoreix que els incendis es facin grans

Es calcula que un 37% dels incendis es produeixen en l'entorn ambiental del triple 30

RedaccióActualitzat

Hi ha tres condicions que incideixen directament en la perillositat de les flames en cas d'incendi. És el que es coneix com la regla dels tres 30: quan la temperatura és més alta de 30 graus; quan la humitat relativa està per sota del 30 per cent i quan la velocitat del vent és superior als 30 quilòmetres per hora.

Si es compleixen aquestes tres condicions, fàcilment el foc es podrà fer gran perquè s'afavoreixen la ignició i la ràpida propagació.

Es calcula que un 37% dels incendis tenen lloc en l'entorn ambiental del triple 30. El mes en què hi ha més incendis és el juliol, gairebé amb una cinquena part dels incendis anuals, amb un 19%.

En el cas de l'incendi del cap de Creus, controlat des de diumenge al vespre, la principal complicació ha estat la tramuntana.

Durant la matinada, els Bombers han continuat remullant el perímetre calcinat, amb 8 dotacions terrestres.


La majoria de focs es deuen a negligències

Pel que fa a les causes, la majoria d'incendis que hi ha a Catalunya es deuen a negligències. Es calcula que representen el 41% dels casos, com el de cap de Creus, que tot apunta que va començar per una burilla mal apagada.

 

Un vídeo clau per a la investigació és el que va gravar un veí des de la carretera que uneix Llançà i el Port de la Selva, en què es veuen les primeres flames de l'incendi, a banda i banda de la comarcal.

La Generalitat ha advertit que hi pot haver conseqüències penals per fets com aquest i ha explicat que, en l'última dècada, s'han cremat més de 12.000 hectàrees a Catalunya en incendis provocats per un cigarret encès.

Gairebé una quarta part dels focs són intencionats, un 12% són per causes desconegudes i un 11% les flames comencen per culpa d'un llamp.

 

ARXIVAT A:
IncendisMeteorologia
Anar al contingut