La reforma de la Via Laietana de Barcelona ja té calendari i disseny definitiu

La reforma serà de poc més d'un quilòmetre, la primera fase transformarà el tram d'Urquinaona a Antoni Maura i la segona, des d'aquest fins a Idrissa Diallo

Redacció/ACNActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda a la reforma de la Via Laietana. Retocarà el tram de la plaça Urquinaona fins a Idrissa Diallo, de poc més d'un quilòmetre.

La Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat (CEUIM) de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat les obres aquest dimarts.

La reforma constarà de dues fases. La primera començarà al març amb una renovació de les xarxes de serveis. Seguirà al juny, quan començaran les obres, que està previst que durin 11 mesos. Afectaran el tram de prop de 500 metres entre la plaça Urquinaona i d'Antoni Maura.

Després es reformarà el tram que va d'Antoni Maura a la plaça Idrissa Diallo. S'han pressupostat 16,8 milions per cada tram.


La via serà "més amable" i deixarà més espai al vianant

La filosofia del projecte segueix els objectius que s'ha marcat el govern d'Ada Colau: donar més espai al vianant, a la bicicleta i al transport públic, i reduir la contaminació i el soroll.

Des de l'inici dels treballs al març, es mantindran dos carrils de baixada a tota la via, un de bus i un de vehicles. El vehicle privat només podrà circular de baixada i a un màxim de 30 km/h. De pujada només hi podran passar amb els seus cotxes els veïns de la Via Laietana i de la Barceloneta.

Les voreres seran més amples. Faran més de 4 metres i tindran continuïtat perquè no hi hagi diferència entre calçada i vorera. Un exemple és com quedarà el pas central de la plaça Antoni Maura, que unirà la plaça de la Catedral i el Mercat de Santa Caterina.

 

L'espai guanyat per als vianants també serà visible a l'alçada del carrer Jonqueres, on es farà una plaça. A més, a les places que ja existeixen, com la de l'Àngel i la d'Antonio López -futura plaça Idrissa Diallo-, hi haurà més arbres i més il·luminació. La reforma del primer tram, fins a la plaça d'Antoni Maura, serà una realitat el maig del 2023.

Un projecte al dia amb el veïnat

El projecte s'ha aprovat en comissió amb els vots dels dos grups del govern municipal (BComú i PSC) i el vot favorable d'ERC, amb qui l'executiu municipal ha acordat els detalls del projecte. La resta de grups municipals i la regidora no adscrita hi han votat en contra.

La portaveu adjunta, Francina Vila (JxCat), ha afirmat que "Via Laietana necessita un canvi, però els canvis s'han de fer adequats a les realitats i necessitats vigents".

La reforma dona espai per noves places, com la del carrer Jonqueras
La reforma dona espai a noves places, com la del carrer Jonqueres (Ajuntament de Barcelona)

La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que l'Ajuntament té previst comunicar el seguiment i l'evolució de les obres als ciutadans de la ciutat. El consistori pretén mantenir el veïnat al dia per minimitzar les afectacions dels treballs i reduir les possibles alteracions a l'activitat habitual de la Via Laietana.

La reforma de Via Laietana ha aixecat queixes entre alguns comerciants i veïns des que es va plantejar. En diverses ocasions, s'han manifestat contra el tancament del carrer al trànsit.

ARXIVAT A:
MobilitatUrbanisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut