Els Mossos encerclen el participants de la festa (Txell Carles)
Els Mossos encerclen el participants de la festa (Txell Carles)

Desallotgen la "rave" il·legal a Llinars amb 300 persones després de més de 40 hores

Els Mossos detenen dues persones que serien les organitzadores de la festa

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest migdia els participants de la "rave" de Llinars del Vallès, concentrats durant més de 40 hores en una nau abandonada. Es calcula que al recinte hi havia 300 persones.

Els Mossos han detingut dues persones i n'investiguen cinc més, que serien les organitzadores de la festa. En les pròximes hores passaran a disposició judicial.

 

 

"El dispositiu és lent perquè tothom sortirà d'aquí indentificat i sancionat per incomplir les restriccions sanitàries", ha avisat Pere Ferrer, director general dels Mossos.

El recinte on s'ha celebrat la festa il·legal té una gran superfície i molts accessos, des d'on molts assistents han pogut entrar-hi i sortir-ne des de la nit de divendres, malgrat el perímetre policial.

 

El director general dels Mossos, Pere Ferrer, en una compareixença aquest dissabte
El director general dels Mossos, Pere Ferrer, en una compareixença aquest dissabte (CCMA)

"Un dispositiu d'aquestes característiques és molt complex, hi tenim més de dos-cents agents implicats. La nit de Cap d'Any era inviable i precipitat afrontar-lo, s'havia d'assegurar el confinament comarcal i la seguretat de set milions i mig d'habitants", ha admès Ferrer.

Fins aquest dissabte, Interior justificava el retard de la intervenció perquè esperaven un protocol de Salut sobre com procedir amb els assistents a la festa. La consellera Alba Vergés va demanar la nit de divendres desallotjar la nau i sancionar els participants a la "rave".

Molts assistents sortien de la zona perimetrada per la policia per corriols i camins rurals
Molts assistents sortien de la zona perimetrada per la policia per corriols i camins rurals (CCMA)

El director general dels Mossos ha explicat que es tramitaran les sancions per incompliment de la normativa sanitària. Pel que fa a l'organització de la festa il·legal, la multa es pot elevar fins als 600.000 euros.

Ferrer ha informat que "més enllà de la via administrativa, activada a tots els nivells, posarem aquesta investigació al servei de la justícia".

 

Un desallotjament llarg

Fins aquest dissabte, els comandaments dels Mossos d'Esquadra no han donat l'ordre d'actuar. En el dispositiu participen prop d'una vintena de furgonetes de la policia catalana, juntament amb altres vehicles de Mossos i la policia local, i efectius del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

 

A l'interior de la nau, els Mossos han encerclat les persones congregades, que —sense mascareta ni distància de seguretat— mostraven una actitud de resistència al desallotjament.

A l'exterior, un equip viari de la policia catalana controla els vehicles que surten del recinte i fan testos d'alcoholèmia i estupefaents als conductors.

Els Mossos fan control d'alcoholèmia i d'estupefaents als vehicles que surten de la nau
Els Mossos fan control d'alcoholèmia i d'estupefaents als vehicles que surten de la nau (Txell Carles)

L'operació està supervisada pel director dels Mossos, Pere Ferrer; el cap operatiu del cos, Ferran López; el comissari i cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, David Boneta i el cap de la Regió Metronord, Sergi Pla.

 

 

En l'operació s'han retirat amb una excavadora les tanques de pedra que bloquejaven l'accés a la nau, i els agents encerclen els participants que queden a la "rave". Els Mossos ja van anunciar aquest divendres a la nit que desallotjarien els assistents si no marxaven per decisió pròpia.

 

 

Una festa reincident

Segons la policia catalana, hi ha hagut més de 200 vehicles al voltant d'una fàbrica de ceràmica abandonada, coneguda com la Bòbila. Molts d'aquests vehicles són furgonetes on s'hi pot dormir.

La festa havia de continuar fins dilluns, segons els assistents. Un dels participants ha explicat que la convocatòria li va arribar "fa uns quinze dies". D'altra banda, un altre assistent afirma que els organitzadors "són de fora, munten la festa i després ni els agafen".

Els veïns del municipi van alertar la policia cap a les nou del vespre d'aquest dijous, després que un gran nombre de vehicles va col·lapsar la carretera C-251.

Imatge de l'interior de la 'rave' il·legal a Llinars del Vallès
Imatge de l'interior de la "rave" il·legal a Llinars del Vallès


El dispositiu, juntament amb la policia local de Llinars del Vallès, es va iniciar la nit de Cap d'Any. Segons ha detallat l'alcalde d'aquesta localitat, Martí Pujol, dissabte al matí el consistori va mobilitzar la policia local i els agents van sol·licitar la intervenció dels Mossos d'Esquadra.

Fa dos anys ja hi va haver una festa d'aquestes característiques per Cap d'Any, i també l'any passat es va intentar organitzar-ne una altra que, en aquella ocasió, es va poder aturar a temps.

"L'any passat vam poder interceptar la festa il·legal. Per tant, la clau és la prevenció. Quan passi aquesta festa hem de mirar amb la propietat que no s'hi pugui entrar més. Té molts accessos i calen molts recursos per perimetrar-la.

 

L'alcalde de Llinars assegura que "no hi ha hagut interacció estreta amb la població perquè els comerços estaven tancats" i, per tant, no tem que la festa afecti la salut dels seus veïns.

Imatge de l'operatiu policial als accessos de la nau on se celebra la festa
Imatge de l'operació policial als accessos de la nau on s'ha celebrat la festa (CCMA)

El propietari d'una discoteca de la localitat, Jordi Ambròs, s'ha queixat que els locals d'oci nocturn no haurien tingut el mateix tracte per part de la policia. "Si la nit de Cap d'Any haguéssim obert el local, en dues hores hauríem tingut els Mossos i ens l'haurien tancat."

No és la primera vegada que en aquesta nau s'hi fa una festa d'aquestes característiques i els veïns diuen que n'estan tips. Reclamen a les autoritats que actuïn i que posin fre a aquestes macrofestes il·legals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut