Girona

La ratafia, un licor tradicional català que torna a estar de moda

Nous verdes i més de 18 plantes aromàtiques es destil·len en crema d'anís durant quaranta dies per aconseguir un licor que uneix arrels i tradició i que ara viu un moment d'expansió

RedaccióActualitzat

En diuen la beguda catalana per excel·lència, per bé que és tradició, sobretot, en uns territoris molt concrets de les comarques gironines, del Pirineu de Lleida i part d'Osona. Ara la ratafia està vivint un moment d'expansió. En l'última dècada, els productors han doblat el nombre d'ampolles que treuen al mercat, i certifiquen com se n'ha estès el consum i s'ha posar de moda entre la gent jove.

Hi ha tres marques importants de Ratafia: Raiers, a la Pobla de Segur, Bosch, a Osona i Russet, a Olot. Però cada vegada surten més petits productors perquè la beguda dels avis s'ha convertit ara en la beguda de moda entre els joves.

Coneguts noms de la gastronomia catalana com Josep Roca, del Celler de Can Roca, lloen les virtuts d'aquest licor que tradicionalment feien servir els avis per curar el mal de panxa.

"És una beguda que s'ha de convertir en tòtem en el país català. Crec que és una beguda tòtem en el sentit d'unió, comunió social, antropològica, de sentiment de país, d'identitat i d'arrelament al paisatge, però també a les generacions passades".

Coneguda més enllà de les seves fronteres tradicionals, el seu consum es comença a estendre per tot Catalunya. I molta gent, se la fa a casa.

En la seva elaboració no hi poden faltar les nous verdes. Camamilla, romaní, farigola, gingebre en pols, macís... són algunes de les divuit plantes i espècies que es fan servir per fer la ratafia. Una vegada tinguin totes les plantes, les barrejaran amb crema d'anís i les deixaran reposar a sol i serena quaranta dies. Les casolanes tenen l'encant que, cada any, surten diferent.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut