La "raspútitsa" converteix el terreny en un mar de fang
La "raspútitsa" converteix el terreny en un mar de fang

La raspútitsa, el fang que va aturar Hitler i Napoleó, podria alentir l'avanç rus a Ucraïna

A la primavera, amb el desgel, aquest fenomen estacional, típic a Bielorússia, l'oest de Rússia i Ucraïna, converteix el terreny en un mar de fang

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Un fenomen estacional conegut com la "raspútitsa" podria tenir un paper a la guerra per la invasió de Rússia a Ucraïna. Entre els mesos de març i abril, amb l'arribada de la primavera, el desglaç de la neu i la filtració de l'aigua al terreny converteix el territori en un mar de fang.

Sobretot a la primavera, però també a la tardor, la raspútitsa es tradueix com "el desgel", però popularment vol dir l'"estació del fang" o "de les males carreteres" i és típica de les regions de Bielorússia, de l'oest de Rússia i Ucraïna.

També se la coneix com el "sergent de fang", que juntament amb el "general d'hivern" han estat aliats en les guerres a Rússia al llarg de la història.

La raspútitsa va aturar --després del fred gèlid de l'hivern rus-- els exèrcits de Hitler, a la Segona Guerra Mundial, i de Napoleó el 1812, en dos intents de conquerir els territoris russos i de la Unió Soviètica.

Ara, paradoxalment, la raspútitsa podria estar dificultant l'avanç de les tropes russes sobre Ucraïna? La qüestió ja ha estat motiu d'anàlisi per part d'alguns especialistes en temes bèl·lics i militars.

Exèrcit Nazi treu un vehicle del fang al front de l'est 2GM
Soldats de l'exèrcit nazi treuen un cotxe del fang de la raspútitsa al front de l'est (Wikimedia Commons/Arxiu Federal d'Alemanya)

Camions i tancs atrapats al fang

Tot i que és impossible de confirmar els casos, a la xarxa hi ha alguns exemples, com el que mostra aquest compte de Twitter que fa seguiment de les armes destruïdes i arrabassades a l'exèrcit rus. Es veu com amb troncs, un tanc intenta treure'n un altre del fang sense èxit, i explica que van acabar abandonats per les forces russes i després capturats pels ucraïnesos.

I unes altres, mostren dos casos on vehicles d'artilleria antiaèria Pantsir-S1 russos havien estat abandonats --en perfecte estat-- amb les rodes atrapades al fang.

Aquest material, segons aquest compte de Twitter, és recuperat per l'exèrcit ucraïnès amb l'ajuda fins i tot dels camperols, que amb els seus tractors els ajuden a treure'l del fang.  

Sobre aquesta última fotografia, @TrentTelenko, un funcionari jubilat del Departament de Defensa dels EUA ha comentat la situació i ha assegurat que a les zones on hi hagi el "fang de primavera" la situació es complicarà per als russos les "pròximes 4 o 6 setmanes". En un fil atribueix el problema a les rodes i al deficient manteniment de l'exèrcit rus.

A la revista Forbes consideren que "és una teoria interessant", però els analistes consultats no donen gaire credibilitat a la idea de la mala qualitat dels pneumàtics, més aviat pensen que els vehicles amb rodes no estan fets per anar camp a través. El cert, admeten, és que si als vehicles se'ls obliga, bloquejant les carreteres, a travessar els camps, el fang de la raspútitsa pot atrapar fins i tot els tancs.


La distància és un obstacle

D'altra banda, el tinent coronel Alex Vershinin, exoficial de simulacions i experimentació de conceptes per a l'OTAN i l'exèrcit dels Estats Units, retirat fa poc, ha publicat un assaig sobre la logística de l'exèrcit rus i les seves implicacions per a possibles incursions militars als Bàltics i Polònia. Vershinin hi diu que un dels problemes als quals s'ha d'enfrontar l'exèrcit rus és la distància.

Els camions d'abastiment per fer avançar els vehicles militars no són suficients, assegura Vershinin, i apunta que els exèrcits europeus i l'OTAN fan servir el transport ferroviari. D'aquí la importància, va dir aquesta setmana a Bloomberg, d'apoderar-se de les grans ciutats, que també són els nusos ferroviaris del país.

No es pot saber fins a quin punt la raspútitza pot afectar l'avanç rus en territori ucraïnès, però la logística militar i els fenòmens climàtics no s'han de menystenir. La història recorda com l'hivern va aturar grans exèrcits i el fang va inutilitzar els tancs més poderosos. Ara, però, Rússia és el bàndol invasor, i el que havia estat un aliat se li pot girar en contra.

ARXIVAT A:
RússiaAlemanyaUcraïna
Anar al contingut