Ascó

La radioactivitat d'Ascó va ser 750 vegades superior al que es va dir

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha considerat "com a mínim deficient" la manera com els responsables de la central d'Ascó van gestionar la fuita del 27 de novembre passat. L'organisme ha revelat que, el 12 de maig, l'activitat radiològica a Ascó era de 176 milions de becquerels (la unitat d'activitat radioactiva), cosa que vol dir 750 vegades superior al nivell de 235.000 becquerels de què va informar el mateix Consell de Seguretat Nuclear el 7 d'abril. Greenpeace, l'organització que va revelar l'existència de la fuita, ha considerat "molt significatiu" el canvi d'actitud del CSN i ha destacat que no descarta, fins i tot, que hi hagi risc radiològic derivat de la fuita.

Actualitzat
El Consell de Seguretat Nuclear ha confirmat que l'activitat radiològica era més elevada del que ell va mateix va assegurar en una resposta a Greenpeace. El CSN argumenta que el 12 de maig "encara" es continuaven detectant i recollint partícules a la zona de la central. L'últim balanç és de 176,68 milions de becquerels.

El CSN, en un altre informe remès al Defensor del Poble, admet que les primeres mesures de la radioactivitat es van basar "en un model inadequat". Les anàlisis posteriors van elevar el grau de radioactivitat recollit a la central i van identificar el cobalt 60, una de les partícules més tòxiques, entre els elements emesos. A l'informe, el CSN qualifica de "com a mínim deficient" la maniobra que va provocar la fuita.

Concretament, diu que el 26 de novembre, mentre es feien unes operacions de descontaminació, el sistema de ventilació normal va continuar funcionant. Això vol dir que es va incomplir el protocol, que obliga a activar el sistema de ventilació d'emergència, que evita que qualsevol contaminació surti de l'edifici.

L'endemà, el dia 27, la central va manipular els monitors de radiació per eliminar l'alarma i per no veure's obligada a aturar els sistemes de ventilació. El CSN conclou que "sembla incontestable" que la fuita va tenir aquest origen.

Greenpeace exigeix que s'aclareixi si hi ha risc radiològic

Des de Greenpeace han destacat que el mateix CSN ha admès que la central va actuar "de mala fe i va ser enormement irresponsable" en manipular els aparells, fet que suposa un comportament "delictiu" que l'organització ecologista denunciarà a la fiscalia de Tarragona. Aquesta fiscalia ja té oberta una investigació pels fets.

Greenpeace exigeix ara que el CSN expliqui clarament si hi ha risc radiològic derivat de la fuita. De fet, entén que el CSN no descarta aquesta opció, perquè en el primer informe -quan parlava de 235.000 becquerels- desmentia "taxativament" aquest risc i ara, en canvi, no ho fa.

Els ecologistes han celebrat el "canvi d'actitud" del Consell, que havia afirmat "reiteradament, de manera acientífica i amb manca de rigor, que descartava el risc radiològic a Tarragona".

Tot i els informes del CSN, un portaveu de la nuclear ha afirmat que els detectors de radiació es van modificar seguint un procediment establert per la mateixa central, i per aquesta raó van considerar que no calia que es notifiqués.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut