Catalunya

La queixa del lector: "Surrealisme a les oposicions d'infermeria" (I)

Vols denunciar algun fet del teu entorn? Formes part d'alguna plataforma ciutadana i t'agradaria que es fes ressò de les teves campanyes? Aquest és el teu espai: envia'ns les teves queixes a Elmeu3cat24@tv3.cat i ens posarem en contacte amb tu.

Actualitzat
La Jéssica López és una de les 5.600 persones que van presentar-se a les oposicions d'infermeria que es van fer el 19 de desembre a Catalunya, i s'ha posat en contacte amb El meu 3cat24 per denunciar la "situació surrealista" que ha provocat aquest examen, amb un conjunt de 24 preguntes impugnables sobre un total de 90. TV3 ja va tractar el tema en el programa "Els matins".

Els aspirants es queixen de la manca d'una bibiliografia fixada amb anterioritat. "A diferència de proves anteriors, aquest examen contenia errors en la formulació de les preguntes, hi havia respostes que no tenien en compte l'actualització de la legislació o redactats amb dades insuficients per poder fer una valoració completa abans de contestar".

La denúncia queda reflectida en aquesta carta que ens envia i que està signada per 76 afectats més:

"Catalunya està d'enhorabona perquè al voltant de 5.600 infermeres el 19 de desembre vam assistir a una classe magistral del surrealisme literari català que, si crea escola, farà parlar molt els anys vinents.

Perquè surrealista és l'adjectiu més adient per definir l'examen d'oposició que vam fer. El tribunal es va oblidar totalment de centrar-se en la valoració dels coneixements i actituds necessaris en la nostra pràctica assistèncial diària i, sobretot, vet aquí la nostra indignació, amb preguntes amb resposta errònia, enunciats mal formulats, amb dades insuficients per poder valorar-les correctament o amb més d'una resposta correcta. Quan en un examen de noranta preguntes trobes bibliografia contrastada per demanar que se n'anul·lin més de vint-i-quatre és què alguna cosa s'ha fet malament.

Això sí, ja que justament per aquesta oposició el tribunal no va indicar quina bibliografia era l'emprada, ens agradaria saber quina ha fet servir en aquestes vint-i-quatre preguntes, perquè estem mirant articles i llibres i no hi ha manera de trobar justificació a les opcions donades com a vàlides.

La gent va sortir d'aquest examen perplexa, enrabiada, plorant i fins i tot dubtant si l'examen era d'infermeria o d'alemany. L'enuig no és pel nivell de dificultat de la prova, ja que acceptem la possibilitat de suspens i l'assumim com a responsabilitat nostra, sinó per la sensació de presa de pèl i burla que sentim davant aquest examen, tal com s'ha dit, mal elaborat, i que no serveix per escollir els més aptes per a la tasca d'infermeria comunitària.

Encara no es tenen dades, però tret que el tribunal decideixi anul·lar un gran nombre de preguntes o baixar, i bastant, la nota de tall per sota del cinc, la taxa d'aprovats pot no arribar a cobrir les 603 tres places ofertes, és a dir, ni un 10% dels presentats.

Gent que ha sacrificat temps, diners i família i ha assolit un gran nivell de coneixements sobre infermeria comunitària ha suspès i gent que va respondre l'examen tal com si fos una travessa ha aprovat. Però el més flagrant no és que el factor sort hi sigui present, sinó que tots els que vam fer l'oposició no veiem cap altra opció que aquesta per poder aprovar.

Després d'aquest examen ens sorgeixen els dubtes. Tan poc valora l'Institut Català de la Salut el col·lectiu d'infermeria per atrevir-se a fer aquest tipus d'examen? Tan poc respecte ens té? Va oferir 603 places per electoralisme i després es va adonar que no hi havia pressupost? Vist aquest examen, els integrants del tribunal de l'oposició són els més idonis per valorar-nos?

Estem a l'espera que el tribunal dicti quantes preguntes seran anul·lades, i si farà cas de les moltíssimes peticions d'anul·lació de l'examen. Una rectificació i una disculpa a temps seria una bona opció, si no la indignació continuarà augmentant".

El dia 1 de febrer, més de 60 persones es van concentrar davant les portes de l'Institut Català de la Salut (ICS) per denunciar la situació. Alguns representants van poder parlar amb el director de l'ICS. "Ens van dir que ens tenien en compte. Van ser políticament correctes". En un dels grups del Facebook creats amb motiu d'aquesta queixa col·lectiva s'explica que demà, divendres, dia 4 de febrer, sortirà la plantilla definitiva. La Jéssica considera que "repetir la prova probablement seria injust per a la gent que l'hagi aprovat en aquesta convocatòria. Personalment, em donaria per satisfeta si per al proper examen ens donessin una bibliografia fixa d'on poder estudiar". També ens explica que fa sis anys que treballa d'infermera suplent i que ara està de baixa per maternitat: "M'he passat tres anys estudiant. Vaig haver d'avançar el part per poder presentar-me a aquest examen. Tu creus que si no hagués estat segura que podia aprovar, hauria fet tot això? He tret un 4,5. Hi ha molta gent que treballa des de fa molts anys. Jo en fa sis, però hi ha gent que en fa més de quinze. Això vol dir que la gent que hi treballem des de fa tant de temps no estem fent bé la nostra feina?"


Ets un dels afectats? Coneixes algun cas similar? Tens alguna queixa semblant i vols explicar-la?

Deixa un comentari i digue-hi la teva!
______________________________________________________________________________

Tens alguna queixa semblant i vols que ens en fem ressò? Registra't a Elmeu3cat24 i publica-la tu mateix o bé escriu-nos a Elmeu3cat24@tv3.cat.

Aquí pots llegir algunes de les darreres denúncies que hem rebut:

  · L'olor estranya de l'aigua
  · Les tarifes del metro
  · Problemes al CEIP Bac de Roda
  . Vulneració de drets a l'hora d'accedir a expedients públics
  . El govern bloqueja l'ampliació de l'escola Trama de Sabadell
  . Degradació de la Plaça Reial
  . Expropiacions no notificades
  . "Tancament del Centre Internacional de Premsa de Barcelona"
  . "No a la creació del Polígon dels Ninots"
  . Aterratge forçós dels alumnes de Top Fly
  . Massa alumnes als centres de primària de Castelldefels


Anar al contingut