Catalunya

La queixa del lector: "Salvem Can Puig i Cadafalch d'Argentona"

Vols denunciar algun fet del teu entorn? Formes part d'alguna plataforma ciutadana i t'agradaria que es fes ressò de les teves campanyes? Aquest és el teu espai: envia'ns les teves queixes a Elmeu3cat24@tv3.cat i ens posarem en contacte amb tu.

Actualitzat
El casal modernista de Can Puig i Cadafalch d'Argentona s'està degradant, fruit de l'abandonament. Les entitats Natura Maresme i el Centre d'Estudis Argentonins Jaume Clavell han promogut el moviment ciutadà anomenat Salvem Can Puig i Cadafalch, que està duent a terme una sèrie d'accions per aconseguir que s'actuï en l'edifici amb l'objectiu de preservar-lo. Els promotors afirmen al seu blog: "Si no s'actua aviat, podem perdre aquest monument catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, la màxima protecció que es pot donar a un edifici a Catalunya". Val a dir que Can Puig i Cadafalch d'Argentona té la mateixa catalogació que la Sagrada Família o la Pedrera.

Fa uns deu anys, la casa va quedar deshabitada. Des de llavors, la meteorologia i el pas dels anys han fet que s'hagi anat deteriorant. L'any passat, la situació es va agreujar per la caiguda de diverses peces ceràmiques i merlets que coronaven l'edifici. La coberta de l'immoble va trencar-se, fet que va afectar l'interior de la casa. La pèrdua d'elements arquitectònics ha anat "in crecendo" fins a dia d'avui. Can Puig i Cadafalch ha perdut la pèrgola, la glorieta, una gàrgola, la palmera i part dels trencadissos superiors. Actualment diverses parts del casal estant apuntalades per evitar que s'esfondrin.

La iniciativa ha comptat des del primer dia amb el suport de la societat d'Argentona. Fins i tot s'ha creat un grup al Facebook, que actualment té més de 900 adhesions. Entre les 40 entitats que donen suport a la causa, s'hi troba el Col·legi d'Arquitectes de la Demarcació de Barcelona i el Col·legi d'Arquitectes Tècnics, Aparelladors i Enginyers de l'Edificació de Barcelona. Fins ara, 500 persones a títol individual ja han signat en defensa de la restauració de l'immoble, i la recollida continua oberta.

Amb l'objectiu d'aconseguir que els propietaris del casal i la Generalitat de Catalunya actuïn immediatament per evitar més desperfectes, es va celebrar el 26 de març una manifestació amb el lema "Salvem Can Puig i Cadafalch". Centenars de persones van recórrer el centre d'Argentona amb un mateix objectiu: defensar el patrimoni del poble.

La iniciativa ha rebut el suport d'arquitectes i entesos en patrimoni. L'arquitecte mataroní Agàpit Borràs ha proposat que Can Puig i Cadafalch sigui un centre d'interpretació i coneixement de la figura del geni modernista. La proposta ha traspassat fronteres. Des de Salvem Can Puig i Cadafalch afirmen: "Aquest centre segur que atrauria turisme de qualitat i estudiosos de l'obra modernista a Argentona". Fins i tot l'arquitecte japonès Toshiaki Tange, director del Centre d'Estudis Gaudinians i director d'Arata Isozaki y Asociados España, ha vist amb bons ulls el projecte.

Està previst que en el proper ple de l'Ajuntament d'Argentona s'aprovi una moció amb el manifest en defensa de la preservació de Can Puig i Cadafalch. Posteriorment, Natura Maresme i el Centre d'Estudis Argentonins té la intenció de fer arribar a la Generalitat de Catalunya el contingut de la moció juntament amb les signatures que s'hagin aconseguit recollir fins al moment.


Coneixes algun cas similar? N'ets un dels afectats? Tens alguna experiència semblant i vols explicar-la?

Deixa un comentari i digue-hi la teva!
______________________________________________________________________________

Tens alguna queixa semblant i vols que ens en fem ressò? Registra't a Elmeu3cat24 i publica-la tu mateix o bé escriu-nos a Elmeu3cat24@tv3.cat.

Aquí pots llegir altres denúncies que hem rebut:

  · Vulneració de drets a l'hora d'accedir a expedients públics
  · Pineda de Gavà Mar
  · Problemes al CEIP Bac de Roda
  . El govern bloqueja l'ampliació de l'escola Trama de Sabadell

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut