Catalunya

La queixa del lector: "El Consorci Sanitari de Terrassa, contra les retallades"

Vols denunciar algun fet del teu entorn? Formes part d'alguna plataforma ciutadana i t'agradaria que es fes ressò de les teves campanyes? Aquest és el teu espai: envia'ns les teves queixes a Elmeu3cat24@tv3.cat i ens posarem en contacte amb tu.

Actualitzat
El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha contactat amb el 3cat24 perquè consideren "de vital importància que la ciutadania conegui l'abast de les retallades" previstes pel Departament de Salut als diferents centres. "Aquestes retallades arriben a ser, al CST, del 13,73% i no del 6,5% de mitjana, tal com s'està publicant".

En aquest sentit, els metges, farmacèutics i psicòlegs del Consorci Sanitari de Terrassa, reunits en assemblea, van decidir fer públic mitjançant un document, el seu "rebuig frontal a l'aplicació d'aquesta retallada pressupostària, a banda d'una sèrie de reflexions i peticions".

En el comunicat que ha fet públic el CST, els facultatius posen de manifest, entre altres qüestions, que:

  • "Tenint en compte que la nostra població de referència són aproximadament 200.000 habitants (font CST), i el nostre pressupost del 2010 eren 157.477.969,31 € (font: Generalitat de Catalunya), la despesa pressupostada del CST per habitant el 2010 era 787,39 €/habitant. Amb la proposta de pressupostos de 2011 el pressupost és de 135.857.907,58 € (font: CatSalut), amb la qual cosa la despesa pressupostada del CST per habitant al 2011 serà de 679,29 € per habitant i any. Aquesta xifra queda molt llunyana dels 1.206,98 € per habitant i any que el Departament de Salut fa públic que gastarà el 2011 (font: Departament de Salut). De fet, si comparem la nostra despesa per càpita respecte a la mitjana de Catalunya, aquesta és encara inferior a la despesa que, segons el Departament de Salut, es feia per habitant i any l'any 2003 (860.03 €/hab./any)."

També pregunten al Departament de Salut:
  • "Per què se'ns fa una de les retallades pressupostàries més grans de tots els dispositius assistencials de Catalunya quan el nostre pressupost per habitant/any és de quasi la meitat del que el mateix Departament de Salut diu que és la mitjana de despesa per habitant/any."
  •  
  • "Per què es proposa uns pressupostos en els quals la despesa de càrrecs directius al CST creix en un 169% respecte a l'any 2009, quan el pressupost previst per al 2011 decreix respecte a l'any 2009 en un 20,24% (pressupost 2009 CST: 163.352.955,61 € (font: pressupostos Generalitat))"
Finalment, li exigeixen que:
  • "Rectifiqui i articuli els mecanismes necessaris perquè el CST no es vegi afectat amb una retallada que, de ben segur, malmetrà de forma irreversible la qualitat assistencial que presta amb una despesa per càpita molt inferior a la mitjana de Catalunya".
  •  
  • "Si creu que al CST s'ha produït en el passat una mala gestió del pressupost, depuri les responsabilitats oportunes i procedeixi a destituir tots aquells que consideri responsables d'aquesta mala gestió".
  •  
  • "Procedeixi a obligar el CST a simplificar l'estructura directiva. Per començar, deixant de pressupostar 2 alts càrrecs i deixant-lo només en 1, com estava el 2009, i després exigint que el CST torni a l'estructura directiva simple d'uns anys abans i exigint l'amortització de càrrecs sense un objectiu clarament assistencial i/o docent com ens exigeixen les circumstàncies."


______________________________________________________________________________________________________

Coneixes algun cas similar? N'ets un dels afectats? Tens alguna experiència semblant i vols explicar-la?

Deixa un comentari i digue-hi la teva!
______________________________________________________________________________

Tens alguna queixa semblant i vols que ens en fem ressò? Registra't a Elmeu3cat24 i publica-la tu mateix o bé escriu-nos a Elmeu3cat24@tv3.cat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut