Esquema d'un òvul voltat d'espermatozoides
La qualitat de l'esperma ja es pot mesurar a casa

La qualitat de l'esperma ja es pot mesurar a casa en mitja hora

El test l'ha produït una empresa catalana

Xavier DuranActualitzat

Avaluar la fertilitat masculina en trenta minuts i a casa mateix. Això és el que permet el SwimCount, un test creat pel Centre d'Infertilitat Masculina i Anàlisi de Barcelona (CIMAB). L'empresa, creada fa set anys per investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, distribuirà el test per Espanya, Portugal i el Marroc.

Es tracta d'un dispositiu que, a diferència dels primers tests que van sortir al mercat, permet mesurar no només la quantitat d'espermatozoides d'una mostra de semen, sinó també la mobilitat. Aquest és un paràmetre bàsic per saber la qualitat de l'esperma, com explica Agustí Garcia, director general de CIMAB:

"Els espermatozoides que mostren una motilitat baixa o que són immòbils no són capaços d'arribar fins a l'òvul per fecundar, de manera que la motilitat espermàtica és un paràmetre de qualitat del semen fonamental per aconseguir l'embaràs natural. SwimCount és l'única prova domèstica que té en compte aquesta variable i que ofereix una fiabilitat superior al 90%."

Per fer la prova, s'ha de dipositar una petita mostra de semen sobre el dispositiu. Passats trenta minuts, el color indica si la quantitat d'espermatozoides mòbils està per sobre o per sota del llindar establert per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com a esperma normal. Aquesta concentració és de cinc milions d'espermatozoides mòbils per mil·lilitre.

El diagnòstic d'infertilitat es retarda perquè, segons l'OMS, una parella no és infèrtil fins que no transcorren 12 mesos sense aconseguir un embaràs. La prova permetrà detectar abans el problema. Segons Garcia, si es confirma la infertilitat i cal recórrer a la reproducció assistida, el diagnòstic precoç augmenta les probabilitats d'èxit, perquè l'edat materna és un factor determinant.

El CIMAB va ser creat el 2011 per Agustí Garcia i Jordi Benet. Tots dos van descobrir i patentar un mètode per determinar fàcilment l'estrès oxidatiu dels espermatozoides, un dels paràmetres que s'utilitzen per determinar les causes de la infertilitat masculina.

El declivi mundial de l'esperma

La qualitat de l'esperma masculí ha experimentat una davallada les últimes dècades. L'any passat es va publicar un estudi segons el qual la qualitat del semen disminueix, als països occidentals, a un ritme d'un 1,4% anual.

L'estudi va aparèixer a la revista "Human Reproduction Update" i havia estat dirigit per Hagai Levine, de la Universitat Hebrea de Jerusalem. Els autors van revisar 185 estudis realitzats entre el 1973 i el 2011, que en total incloïen 43.000 homes. Els resultats indicaven que en aquests 38 anys la concentració d'espermatozoides havia disminuït un 52,4% entre els homes occidentals.

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut