Saragossa

La pujada del riu Ebre amenaça el recinte de l'Expo de Saragossa

Ha plogut i el cabal del riu Ebre ha pujat considerablement. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha previst que dimecres el riu, al seu pas per Saragossa, superi els 1.800 metres cúbics per segon, el seu nivell més elevat. L'aigua, tema central de l'exposició que acull la capital aragonesa, podria ser precisament l'element que fes malbé les obres i els pavellons que estan més propers al riu. Algunes parts són inundables però, per evitar problemes, la direcció de l'Expo ha posat en marxa tot un seguit de mesures, entre les quals, modificar, si cal, l'aparició de l'Iceberg al riu, eix central de la cerimònia d'obertura que s'ha de fer la nit del 13 al 14 de juny.

Actualitzat

Per si de cas, s'ha preparat un espectacle alternatiu pel dia de la inauguració que es faria a la plaça central del recinte. A banda d'això, el comitè organitzador ha ajornat 5 dies, fins al 10 de juny, la prova de càrrega. Unes 25.000 persones havien de participar, dijous i diumenge, en aquest simulacre per comprovar les infraestructures del recinte.

A més, des de diumenge a la nit, s'han començat a protegir les instal·lacions més properes a l'Ebre com la plaça temàtica Inspiracions Aquàtiques i l'amfiteatre.

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha previst que després del punt màxim de crescuda de l'Ebre, el cabal s'estabilitzi en els 600 o 700 metres cúbics per segon, nivell que permetria el desenvolupament normal de la programació de l'exposició.

Crescuda a La Rioja, desactivada l'alerta al País Basc

Al nord d'Espanya també es fa notar l'efecte de les pluges. El principal risc d'inundacions per desbordament és a Navarra i La Rioja. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha advertit que les pròximes hores el riu arribarà a un màxim de 1.300 metres cúbics per segon a Logronyo, mentre que a la localitat navarresa de Castejón serà d'uns 1.700 i podria arribar als 2.000 metres cúbics per segon dimecres.

Al País Basc, el Departament d'Interior ha desactivat aquest dilluns al migdia el pla d'emergència per inundacions, que havia arribat al nivell màxim –el tercer– pel desbordament de rius, especialment greus a Biscaia. Falta valorar els danys materials de les pluges, que no han provocat cap ferit.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut