Funcionaris a l'edifici judicial de Balaguer, en una imatge d'arxiu (ACN/E.Busoms)

La pujada de sou dels funcionaris costarà 100 milions a Catalunya

L'augment del sou base dels treballadors públics ve marcada pels pressupostos generals de l'Estat de l'any que ve, però el govern tindria marge per decidir sobre els complements

Aquesta setmana els pressupostos de l'Estat del 2021 han obtingut els vots necessaris per poder-ne començar la tramitació al Congrés, uns pressupostos que inclouen una pujada de sou dels funcionaris del 0,9%, igual que la de les pensions. Aquest 2020 ha estat del 2%.

El govern de la Generalitat destinarà uns 100 milions a l'augment salarial dels treballadors públics de l'any que ve, segons ha avançat el diari Ara.

El govern central decideix els canvis al sou base dels empleats públics de totes les administracions públiques (estatal, autonòmica i local), però la Generalitat té autonomia per decidir què fa amb els complements, la part més important del total, en molts casos. Segons l'agència ACN, el departament de Polítiques Digitals i Administració Pública ho ha de negociar encara amb els sindicats abans de prendre una decisió.

Els comptes públics passen per un moment complicat. Entre els que reclamen ajudes, hi ha el sector de la restauració o de la cultura, directament afectats per les mesures de contenció de la Covid. Aquesta setmana, els treballadors autònoms han vist amb impotència com es col·lapsava la web per demanar 2.000 euros d'ajuda, que només han pogut aconseguir un 10% dels que hi tenien dret, perquè s'han acabat els 20 milions que s'hi han destinat.

 

Crítiques del Banc d'Espanya

Segons el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, apujar el salari als funcionaris un 0,9% el 2021 no és "el més adequat". Ho ha dit a les jornades econòmiques de S'Agaró, que aquest any es fan a Barcelona i en format reduït.

Hernández de Cos ha explicat que al setembre la previsió d'inflació era del 0,9%, però que en els últims mesos la inflació ha anat "clarament a la baixa", de manera que augmentar un 0,9% el salari de l'any que ve suposarà "un augment real de sou" dels funcionaris.

"En el context macroeconòmic que estem vivint, d'increment de la taxa de desocupació, de recursos públics diguem-ne escassos, no em semblava el més adequat", ha dit el governador del Banc d'Espanya.

A l'octubre, l'IPC ha caigut fins a una mitjana del -0,8% a Espanya, segons l'INE, l'Institut Nacional d'Estadística, que ho explica sobretot perquè s'han abaratit els carburants i el gas i la llum. En el cas de Catalunya, la taxa interanual d'inflació ha quedat al -1,1%, el nivell més baix des que hi ha registre. Catalunya és de les comunitats amb l'IPC més negatiu.

Discrepàncies a Múrcia

A la regió de Múrcia, hi ha discrepàncies entre els dos socis de govern: el PP està d'acord amb la pujada salarial als funcionaris, però Ciutadans hi està en contra.

La coordinadora autonòmica de Cs, Ana Martínez Vidal, ha insistit que la postura de la seva formació política consisteix a "congelar" els sous de tots els funcionaris, alts càrrecs i diputats, i aplicar només la pujada salarial del 0,9% als sanitaris com a "compensació" per la situació actual, que els afecta directament.

En qualsevol cas, la pujada del sou base i els triennis ve obligada per llei.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatPressupostos de la Generalitat
Anar al contingut