Carles Puigdemont (ACN) i Pablo Llarena
ANÀLISI

La pugna Puigdemont-Llarena: les claus d'una llarga batalla judicial

Els últims moviments de l'expresident tenen un doble objectiu: buscar la màxima protecció d'Europa abans de plantejar-se la tornada i fer que el Suprem es mulli sobre si accepta o no el que diu la justícia europea

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto47

Carles Costa Osés

Periodista de Política de TV3 i expert en tribunals

@carlescosta_
Actualitzat

L'escrit que l'expresident Carles Puigdemont va enviar dilluns a Pablo Llarena, el magistrat del Suprem que instrueix la causa del procés, no va ser un escrit més. El va fer arribar a través del seu advocat, Gonzalo Boye, i posa la justícia espanyola en una situació, com a mínim, incòmoda.

Per entendre-ho tot plegat, hem de recular una mica. Fins al divendres 26 de novembre. Aquell dia, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) rebutja tornar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí de manera provisional fins que es resolgui una consulta sobre les euroordres de detenció, en forma de qüestió prejudicial, presentada per Llarena a la sala superior del mateix tribunal, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Però el més interessant és l'argument que utilitza el TGUE per arribar a la conclusió que no els torna aquesta immunitat, de forma cautelar.

Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, en una roda de premsa
Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, en una roda de premsa (ACN/Natàlia Segura)


Què ha dit exactament la justícia europea?

Primer: que tot el procés penal contra Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín "està suspès fins que el Tribunal de Justícia es pronunciï sobre la petició de decisió prejudicial".

Segon: que la suspensió del procés penal també comporta "la suspensió de l'execució de les citades euroordres".

I tercer: que això ho han de complir totes "les autoritats nacionals competents, incloses les judicials, sense necessitat de decisió específica per la seva part".

Conclusió: la justícia europea entén que, ara mateix, Puigdemont, Comín i Ponsatí no necessiten la immunitat perquè el procés penal està suspès, les euroordres també i, com a conseqüència, no se'ls pot detenir.

També deixa ben clar que això és així per una qüestió de procediment que no necessita cap interpretació específica del Suprem. I a més, insisteix que això ho han d'aplicar tots els països de la Unió Europea d'acord amb el "principi de cooperació lleial".

La resposta del Tribunal General de la Unió Europea és clara. Negre sobre blanc. I ara, l'advocat del president Puigdemont, Gonzalo Boye, vol que el Suprem faci el mateix. És a dir, que posi per escrit, negre sobre blanc, si accepta el que ha dit la justícia europea: procés penal i euroordres suspeses, de moment.

Gonzalo Boye i Carles Puigdemont, al Parlament Europeu
Gonzalo Boye i Carles Puigdemont, al Parlament Europeu (ACN/Maria Castanyer)

Per què el president Puigdemont ha posat el Suprem en una situació molt incòmoda?  

Ara, la pilota és a la teulada de Pablo Llarena. El magistrat del Suprem i instructor de la causa del procés ha de respondre l'escrit de l'advocat de Puigdemont. Té tres possibles opcions. I totes tres són incòmodes.

Primera: reiterar que, si Puigdemont torna, el detindran. Això entraria en contradicció amb el que ha dit la justícia europea, que parla de la suspensió provisional de tot el procés penal, fins que no es resolgui la prejudicial de Llarena. Segons diversos experts, un pronunciament així podria situar la justícia espanyola en una situació similar a la polonesa, perquè estaria posant el dret nacional per sobre de l'europeu.

Segona: acceptar que el procés penal està suspès, com ha dit la justícia europea. Això voldria dir avalar que Puigdemont podria tornar, sense ser detingut.

Tercera: fer un escrit ambigu, sense aclarir res. Això tampoc deixaria en gaire bona posició el magistrat.

Com interpreta l'advocat del president Puigdemont, Gonzalo Boye, la situació actual?

En una entrevista a TV3, Boye ha deixat molt clar que la suspensió provisional del procés penal, com ha dit la justícia europea, comporta també la paralització de l'ordre per detenir l'expresident Puigdemont, en cas que entrés en territori espanyol ara mateix. L'advocat ho ha explicat així:

"Podria tornar en teoria? Sí. Hauria de tornar ara? Crec que no, perquè Espanya no està donant garanties de complir amb les obligacions que té assumides com a membre de la Unió Europea".

Davant d'aquesta incertesa, l'estratègia de Boye és aconseguir la màxima xarxa de protecció possible des d'Europa. Com?


Quina és l'estratègia de Gonzalo Boye?

Quan demana al magistrat Pablo Llarena que confirmi, per escrit, que accepta allò que ha dit la justícia europea té un doble objectiu. Primer: garanties clares que Puigdemont no seria detingut, si tornés. Segon: més arguments per alimentar la causa europea, si Llarena no respon, o si respon sense contundència.

Aquesta setmana, Boye també ha tornat a demanar la recusació de Llarena. El motiu: considera que el jutge ha demostrat que no és imparcial a l'acceptar un premi de la Fundació Villacisneros. Es tracta d'una institució que es defineix com a organització que lluita per la unitat d'Espanya i per plantar cara a aquells que volen destruir-la. A més, van demanar públicament l'empresonament de Puigdemont en una manifestació, set dies després de l'1 d'octubre.

Llarena, durant l'entrega del premi de la Fundació Villacisneros
Llarena, durant l'entrega del premi de la Fundació Villacisneros (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

Boye justifica així la recusació de Llarena per manca d'imparcialitat:

"Rep un premi per perseguir el president Puigdemont i els exiliats. Rep un premi d'aquells que aclamaven que se'l fiqués a la presó, d'una associació de la qual formen part membres de Vox, que era acusació popular en la causa del procés. No sé si es va mesurar bé tot això. Resulta grotesc"

Boye és conscient que, molt probablement, la recusació no prosperarà. De fet, és la tercera que presenta i les dues precedents no van tenir èxit. Però pensa que, passi el que passi, posar-ho de manifest alimentarà la seva estratègia: la causa a Europa. Ho explica així:

"No conec cap jutge europeu que accepti un premi per perseguir algú i que, després, segueixi considerant que és imparcial en la persecució d'aquell algú"

En paraules de Boye, es tracta d'anar construint la màxima protecció possible a Europa, perquè blindi qualsevol dels moviments de l'expresident Puigdemont en el futur:

"No es tracta que tingui garanties plenes que no li passarà res, quan torni. Es tracta que compti amb tots els instruments perquè, passi el que passi, la situació estigui totalment clara. (...) Que si el Tribunal Suprem decideix saltar-se la legislació europea que ho decideixi. Però que tots tinguin molt clar el que ha passat"

 

I quan tornarà el president Puigdemont?

Boye només diu que "molt abans del que alguns voldrien". Fins i tot sosté la tesi que la tornada podria ser immediata, que no pas imminent.

En tot cas, marca en vermell al calendari un dia. El dia que la justícia europea resolgui el recurs que han presentat en contra de la retirada de la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí com a eurodiputats. Si aquell dia, el Tribunal Europeu els dona la raó i els torna aquest blindatge, Boye creu que aleshores ja hi hauria aquesta xarxa de protecció que estan buscant. Segons afirma, tots podrien tornar:

"En aquest escenari, la responsabilitat de garantir la llibertat del president ja seria de tot Europa, i no pas només dels seus advocats"

I quan es preveu que la justícia europea es pronunciï? Doncs, molt probablement, abans de l'estiu. Aleshores, la llarga batalla judicial de Puigdemont contra Llarena podria tenir un capítol decisiu.

 

ARXIVAT A:
Pablo LlarenaCarles PuigdemontProcés català
Anar al contingut