La protesta dels sanitaris d'un hospital belga: donar l'esquena a la primera ministra
Metges, infermeres i altres professionals sanitaris de l'hospital de Saint-Pierre, aquest dissabte a Brussel·les durant la visita de la primera ministra

La protesta dels sanitaris d'un hospital belga: donar l'esquena a la primera ministra

Reclamen des de fa mesos una revalorització de la seva feina, i Sophie Wilmès ha encaixat la protesta durant la visita a l'hospital

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La primera ministra de Bèlgica, Sophie Wilmès, ha visitat aquest dissabte l'hospital de Saint-Pierre de Brussel·les, però no ha estat ben rebuda.

El personal sanitari ha sortit de l'edifici i li han fet un passadís, però no per homenatjar-la o donar-li la benvinguda, sinó per donar-li l'esquena:


Demanen que es revaloritzi la seva feina

La protesta estava motivada per les demandes dels professionals sanitaris, que fa mesos que exigeixen una revalorització de la seva feina, sobretot el personal d'infermeria.

Aquests protesten també per un decret que permet contractar personal no qualificat per fer tasques d'infermeria.

Com tants altres, el sistema sanitari belga està fent un sobreesforç enorme aquests mesos per fer front a la pandèmia de la Covid-19.

La xifra de víctimes mortals d'aquest país és molt elevada: més de 9.000 morts, 780 per milió d'habitants, comparativament més alta que la d'Espanya, 591, que al seu torn la té més alta que Itàlia, 528, i que el Regne Unit, 508.

 

"Un diàleg important"

La primera ministra ha respost a les protestes a Twitter, i ha afirmat que en els 40 minuts que ha estat a l'hospital ha parlat amb el personal obertament i "no ha defugit cap problemàtica":

"Les visites als hospitals Chirec-Delta i Saint-Pierre han estat moments de trobades, un diàleg important tant per al personal d'infermeria com per a mi. Situació sanitària, proteccions, càrrega mental, revaloració de la professió, finançament de l'assistència sanitària, no s'ha defugit cap problemàtica."


Substituta de Charles Michel

La primera ministra, Sophie Wilmès, amb el rei Felip de Bèlgica
La primera ministra, Sophie Wilmès, amb el rei Felip de Bèlgica

Sophie Wilmès és primera ministra de Bèlgica des que l'octubre va substituir Charles Michel, que va deixar el càrrec per convertir-se en president del Consell Europeu.

És la primera dona que arriba a primera ministra en la història d'aquest país, i ho ha aconseguit formant part de la quarta força més votada, degut a la incapacitat dels partits guanyadors de pactar un govern.

Havia de ser una solució provisional, però més de mig any després, continua en el càrrec, i la crisi del coronavirus està reforçant el seu paper.

Això malgrat que ha pres decisions controvertides, com incloure en les estadístiques de víctimes mortals del coronavirus les persones mortes als domicilis i a les residències encara que no se'ls hagi fet tests.

Malgrat ser un dels països més colpejats pel coronavirus, Bèlgica ha començat a aixecar les restriccions a principis de maig. Aquest dilluns obre ja les escoles parcialment, i també els mercats, els museus i els zoològics.

 

Pla general del nou govern de Sophie Wilmès després de rebre l'encàrrec del rei en plena crisi del coronavirus, a Brussel·les el 17 de març del 2020. (Horitzontal)
El nou govern de Sophie Wilmès després de rebre l'encàrrec del rei en plena crisi del coronavirus, a Brussel·les el 17 de març (ACN)

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut