Barcelona

La protesta dels sanitaris a la seu de l'ICS atura les negociacions

La seu de l'ICS ha viscut un matí accidentat. Les negociacions sobre les retallades a la Salut pública amb els sindicats dels metges i infermers han quedat interrompudes després que mig miler de treballadors sanitaris que es manifestaven al carrer han traslladat la protesta a l'interior de l'edifici. Els sanitaris han irromput a la reunió i han acorralat el gerent, Joaquim Casanovas. La protesta també ha tallat la Gran Via a la confluència del carrer Balmes. El tall, de prop de tres quarts d'hora, ha provocat un gran col·lapse viari al centre de la ciutat i ha fet desviar el trànsit. Després que s'acabés la protesta, fonts sindicals han informat que les negociacions es reprendran dilluns vinent, 3 d'octubre, i no immediatament com volia el gerent de l'ICS.

Actualitzat
La protesta al carrer del personal de la sanitat pública ha arribat fins a la seu de l'ICS, l'Institut Català de la Salut, on se celebrava la reunió amb els sindicats de metges i infermeres sobre la propera retallada de 45 milions d'euros en el capítol de personal.

Ocupació de l'ICS i esbroncada al gerent

Mig miler de treballadors
de la sanitat pública han entrat a l'edifici i han desplegat una gran pancarta amb el lema "La teva malaltia perjudica el sistema sanitari. Cuida't sol. Mas i Ruiz". El personal sanitari també ha exhibit pancartes amb lemes com "Boi Ruiz = enemic públic", "Atur Mas = Más paro", "Abaixeu-vos el sou, polítics mals gestors" o "La sanitat en lluita".

Els professionals han boicotejat la trobada i, més tard, han acorralat el gerent de l'ICS. Li han donat un megàfon perquè pogués parlar, i ell ha demanat "pau i tranquil·litat" als treballadors, exasperats. Casanovas ha explicat que estava parlant amb ells, però que, davant l'esbroncada que estava rebent, quatre agents dels Mossos d'Esquadra l'han envoltat i l'han acompanyat fins al seu despatx.

Pròxima reunió, el dilluns 3 d'octubre

Els treballadors sanitaris han començat a retirar-se cap a les dotze del migdia i l'ICS ha informat que volia reprendre les negociacions com abans millor. No obstant això, tot i les intencions del gerent, finalment les negociacions entre l'Institut Català de la Salut i els representants sindicals de metges i infermeres per abordar la rebaixa de sous dilluns que ve.

La infermera de crítics de l'Hospital de Can Ruti Laura Folch ha explicat que "estem molt indignats, estan carregant totes les retallades en els treballadors que tenim hipoteques i estem agafats pel coll, i això no pot ser".

La infermera s'ha queixat que "tenim uns sous molt baixos, ens està repercutint en el dia a dia", abans de demanar als ciutadans i usuaris de la sanitat pública que "s'impliquin" i donin suport a les protestes, mentre una altra infermera ha advertit que estan disposats a evitar les retallades "fent el que faci falta".

Bateria de retallades

L'ICS proposa retallar la paga de Nadal i ajornar el pagament de les guàrdies i altres complements. En total, la mesura afectaria 41.000 treballadors de l'Institut Català de la Salut, que gestiona els vuit grans hospitals i el 80% de l'atenció primària.

La retallada d'una part de la paga extra de Nadal tindria com a objectiu ajudar a aconseguir l'estalvi de 77 milions d'euros que l'ICS necessita des d'ara fins a final d'any, segons ha fet públic el govern.

Aquesta proposta s'afegeix a la retallada de sou temporal que tindran sobretot els metges, que deixaran de rebre els complements de carrera professional i per guàrdies durant els tres propers mesos.

Tot plegat es tracta d'unes mesures que el Sindicat de Metges ja ha qualificat d'inassumibles. Per això, des del sindicat es consideren absolutament comprensibles les protestes dels metges i han avançat que plantejaran mesures alternatives.

Vaga durant la campanya electoral

Paral·lelament, els metges de l'Hospital Josep Trueta de Girona proposen fer una vaga indefinida durant la campanya electoral de les eleccions del 20-N. La decisió la van prendre aquest dimecres en una assemblea i així s'afegeixen a altres centres que també proposen fer vaga, com la Vall d'Hebron.

Ara els metges de l'Hospital Trueta volen consensuar la proposta amb els altres centres hospitalaris catalans, que també es podrien afegir a les mobilitzacions.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut