Brussel·les

La proposta grega enroca i enfronta les posicions de l'Eurogrup d'aquest divendres

Mentre que França, Itàlia i la Comissió Europea creuen que la proposta pot facilitar un compromís, Finlàndia, Bèlgica i, sobretot, Alemanya hi són contràries.

Actualitzat

L'Eurogrup ha convocat una reunió extraordinària per aquest divendres per tractar la qüestió grega. Serà la tercera trobada monotemàtica en una setmana. Ha estat després que el govern grec ha fet arribat la seva proposta a la Comissió Europea.

Al document, Atenes fa una gran concessió: accepta que el rescat actual s'estableixi com la base per negociar. A més, es compromet a pagar els creditors i a acceptar la supervisió de la Comissió Europea, el BCE i l'FMI. El que no agrada als seus socis europeus és que demana que es renegociïn algunes mesures i que es redueixi el seu ritme d'aplicació.

Les posicions estan molt enfrontades. Finlàndia, Bèlgica i, sobretot, Alemanya són contràries a aquestes propostes perquè no són una solució substancial. Per contra, França, Itàlia i la Comissió Europea les veuen amb bons ulls perquè poden facilitar un "compromís raonable".

Per mirar de reduir les discrepàncies, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha parlat per telèfon amb la cancellera alemanya Angela Merkel. La conversa ha durat cinquanta minuts, però sembla que no ha servit per apropar posicions.

De fet, el govern grec assegura que Alemanya ha mantingut una "línia encara més dura" durant la reunió del grup de treball de l'euro que en l'última reunió de l'Eurogrup. A la trobada d'aquest dijous, s'ha fet una primera anàlisi de la petició grega per ampliar el crèdit sis mesos.

El ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, considera que Atenes no ha fet una oferta formal per millorar la situació i veu en l'estratègia grega una via per allargar la negociació i cap intenció de complir el programa de rescat de la troica.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut