Barcelona

La proposta de llei electoral catalana estableix la vegueria com a circumscripció i una setmana de votacions

L'informe d'un grup d'experts sobre el model de llei electoral arribarà la setmana vinent a la taula del govern català. La proposta, que el Parlament haurà de treballar a partir d'ara, ofereix solucions innovadores per tal de frenar l'abstenció com una setmana de votació i convertir les vegueries en circumscripcions electorals. D'aquesta manera, Catalunya tindria set circumscripcions: Barcelona, Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre, Comarques de Girona, Comarques de Lleida, Catalunya Central i Alt Pirineu - Aran.

Actualitzat
Segons informa “La Vanguardia” aquest dissabte, el model proposat beneficia lleugerament els partits més grans, CiU i PSC. Si es repetissin els resultats de les últimes eleccions al Parlament, CiU aconseguiria 49 diputats (un més); el PSC, 38 (un més); ERC, 19 (dos menys); el PP, 13 (un menys); Iniciativa, 12 (els mateixos que té ara), i Ciutadans, 4 (un més).

Per fixar el nombre de diputats que corresponen a cada vegueria s’utilitzen dos criteris. D’una banda, s’atorguen dos diputats fixos a cada vegueria, excepte Barcelona, de manera que les zones menys poblades tenen assegurada la representació. A més a més, cada circumscripció tindrà una quantitat mínima de diputats.

Els 123 escons que quedarien després d’aquest primer repartiment, ja que l’informe preveu que la cambra catalana conservi els 135 diputats actuals, es repartirien en funció del percentatge de població de cada vegueria. Així doncs, Barcelona continuaria tenint una major representació. Si l’actual sistema electoral té un grau de proporcionalitat del 97,7%, aquesta proposta superaria el 98%, una xifra que es pot considerar molt alta.

Una altra novetat és l’ús de llistes tancades no bloquejades, un sistema present en altres països. A diferència de com funciona actualment, en què els votants només poden escollir una candidatura i votar-la sencera, l’estudi planteja que els electors puguin establir una preferència sobre un o més noms dels que integren la llista.

L’informe, encarregat pel Departament de Governació, l’han realitzat Josep Maria Colomer, Agustí Bosch, Joan Botella, Jaume Magre, Josep Maria Reniu i Jordi Sauret.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut