Madrid

La primera subhasta del pla de rescat de la banca reparteix menys de la meitat dels diners previstos

El pla del govern espanyol per injectar liquiditat a bancs i caixes s'ha començat a posar en pràctica. A través d'una subhasta, celebrada aquest dijous, es van adjudicar 2.115 milions d'euros dels 5.000 milions que oferia el Tresor Públic a les entitats bancàries. Concretament, a 23 de les 28 que s'hi havien presentat. Valoració: n'hi ha per a tots els gustos. Des dels que pensen que no servirà de res, fins als que creuen que, si només s'ha adjudicat un 42% del que estava previst, és perquè el sector bancari no està tan malament. No s'han donat noms de quines entitats hi han participat però La Caixa o Banc Sabadell han reconegut la seva presència a la subhasta.

Actualitzat
El govern espanyol va aprovar un paquet de mesures per donar liquiditat als bancs. L'Estat es convertiria en avalador dels crèdits interbancaris i, per altra banda, compraria alguns dels actius de bancs i caixes. El fons d'adquisició d'actius, depenent del Tresor Públic, és el responsable de repartir aquests diners i aquest dijous se'n va fer la primera subhasta.

Només va adjudicar el 42,3% dels 5.000 milions disponibles per aquesta primera subhasta. Fins a 28 entitats financeres s'hi van presentar i cinc no van rebre res. Entre elles, La Caixa, que ha fet pública la seva presència -segons diu- per demostrar el suport a la mesura. Banc Sabadell, l'únic banc que ha confirmat la seva presència per les bones condicions de la subhasta, sí que ha estat un dels adjudicataris. Bancaja i Caja Castilla la Mancha també han rebut diners per incentivar la concessió del crèdit a empreses i famílies.

La patronal de la banca considera que aquest sistema distorsiona la competència al sector. Alguns especialistes creuen que amb aquests diners no se soluciona el problema i que bancs i caixes no podran tornar a donar crèdits, ni a les pimes ni a les famílies.

La pròxima subhasta, la segona que es farà, serà l'11 de desembre, i se'n realitzaran d'altres fins que s'esgotin els 5.000 milions dedicats a aquest propòsit. El fons ha comprat els actius als bancs i caixes en operacions de compravendes dobles, és a dir, amb pacte de recompra a un interès marginal del 3,150% i amb un termini de venciment de dos anys.

No coneixerem la resta d'entitats que s'hi han presentat fins que d'aquí a quatre mesos, quan el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, ho comuniqui a la Comissió d'Economia del Congrés. Solbes s'ha mostrat reticent a donar noms ara i assegura que no entén l'interès per conèixer ja quins bancs i caixes hi participen. Creu que aquesta informació podria comportar certs riscos i per això prefereix donar-la més tard.
Anar al contingut