Paisatge de l'Alt Urgell
Paisatge de l'Alt Urgell
Montferrer

La primera planta de biomassa de Catalunya es construirà a l'Alt Urgell i serà multifuncional

L'Alt Urgell acollirà la primera planta de biomassa de Catalunya que, a més de produir energia, també es convertirà en centre distribuïdor de biomassa. Quan la planta entri en funcionament, està previst que es generin 130 llocs de treball. L'associació ecologista Ipcena ja ha anunciat que presentarà al·legacions al projecte quan es presenti a exposició pública, perquè no hi està d'acord.

Actualitzat
Els terrenys on s'instal·larà la planta de biomassa, que d'aquí a sis mesos es podria començar a construir, perquè a finals del 2011 entri en funcionament encara no estan definits amb exactitud, però és clar és que se la disputen els municipis de Montferrer i Ribera d'Urgellet. Quan entri en funcionament aquesta infraestructura, s'hi explotaran 60.000 tones anuals.

Un 30% de la fusta s'extraurà dels boscos de la comarca de l'Alt Urgell i la resta, de les comarques pròximes, i la gestió estarà d'acord amb els plans d'explotació forestal de Catalunya. La peculiaritat de la planta és que serà multifuncional, ja que, segons ha explicat Jesús Fierro, president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, "a part de producció d'energia elèctrica, farà la transformació de la fusta en flocs d'encenalls i en estella. "Aquesta és una diferència molt important de les plantes que s'han fet fins ara", ha assegurat.

A l'Alt Urgell, algunes empreses ja treballen amb biomassa, com per exemple la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet. El seu gerent, Jordi Vilaró, ha destacat que "l'energia que hauríem de consumir en gasoil ens suposaria pagar el doble, de manera que ha destacat que la biomassa "suposa un gran estalvi".

No tothom, però, ho veu de la mateixa manera. Joan Vázquez, president d'Ipcena, alerta que "per cada megawatt es necessiten entre 10.000 i 13.000 tones de fusta" i afegeix que "els boscos no són prou rendibles, no regeneren prou fusta per fer-ho viable".
Anar al contingut