La primera pedregada de la temporada es carrega la collita de cereal i fruita de pinyol

Unió de Pagesos anuncia mobilitzacions i demana compensacions perquè ningú hagi de plegar: "S'ha gestionat tard i malament"

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La dita mai plou a gust de tothom s'ha fet més evident que mai aquest cap de setmana. La pluja era molt esperada, però no la calamarsada que l'ha substituït -o mal acompanyat-, sobretot a la Noguera, en pobles com Albesa, Algerri i Castelló de Farfanya, on ha rematat les males perspectives d'una collita que la sequera ja havia deixat molt malmesa.

Els pagesos d'aquesta zona, que encara n'avaluen els danys, creuen que ha afectat gairebé tota la collita de fruita de pinyol i cereal i algunes explotacions asseguren que ho han perdut gairebé tot. L'afectació podria ser del 80% del cereal i del 100% en el cas de la fruita dolça, segons el president d'Asaja.

Els pagesos estimen que han perdut entre el 80% i el 100% de la collita (CCMA)

En el cas dels cereals, la pedra ha trencat una bona part de les espigues, ja que les plantes estan més seques del que és habitual i pel que fa als fruiters, ha malmès els fruits, que ja estaven a punt per collir. 

A Albesa, per exemple, la tempesta va començar a quarts de deu del vespre d'aquest diumenge i la pedra que va caure va arribar a ser de la mida d'una moneda de 10 cèntims. Tant aquí com a Algerri o Castelló de Farfanya, va deixar empremta en els arbres fruiters, especialment en els préssecs, nectarines i paraguaians, però també en les peres de varietats com Conference i Williams, que van quedar ben marcades i que potser no es podran aprofitar, segons ha explicat el president Asaja a Lleida, Pere Roqué.

La calamarsada ha afectat tant el cereal com la fruita de pinyol (ACN / Asaja Lleida)

Pedres de la mida d'un cigró

També van resultar afectats camps de blat, ordi i alfals. En aquesta zona de la Noguera, cada any hi ha un nombre semblant de tempestes, però cada cop són més intenses, com explica Elisabet Porta, tècnica ADV Terres de Ponent:

"Estem en un promig de 12 tempestes per campanya. El que sí que hem anat veient és que en els últims anys ha augmentat la virulència pel que fa la mida. Si abans era més habitual una pedra de mida llentia, ara estaríem parlant d'una pedra de mida cigró."

La tempesta amb pedra d'aquest diumenge al vespre a la zona oest de la de la Noguera ha afectat 856 hectàrees de cultius. Segons l'informe elaborat pels tècnics del Departament d'Acció Climàtica, entre els municipis més afectats també hi ha, en menor mesura, Menàrguens.

La tempesta va fer caure molts fruits a terra deixant els arbres força despullats. A més, caldrà veure si els cops de les pedres sobre la fusta dels arbres afecten també la producció de l'any que ve.

Les afectacions en concret són, segons l'informe d'Acció Climàtica:

- A Albesa, de 35 hectàrees de fruita dolça a Albesa, amb danys entre el 80 i el 100%, i de 115 hectàrees d'ordi, amb pèrdues entre un 70 i un 80%;

- A Castelló de Farfanya, el municipi més afectat, ha fet malbé 536 hectàrees de cultius d'ordi, amb pèrdues entre el 70 i el 80% però també d'olivera, amb un 50% de danys en 74 hectàrees afectades. I, pel que fa a la fruita dolça, ha malmès unes 20 hectàrees, amb danys entre el 80 i el 100%. Al poble també hi ha cultius de fruita seca tocats, unes 8 hectàrees amb una afectació entre el 40 i el 50%.

- A Algerri els danys en fruita dolça abasten 12 hectàrees i també són entre el 80 i el 100%. L'olivera s'ha vist afectada en 25 hectàrees, on se n'hauria perdut la meitat, i la fruita seca en 11 hectàrees, també amb danys d'entre el 40 i 50%.

- Per últim, a Menàrguens hi ha una afectació en 20 hectàrees d'ordi, amb pèrdues entre el 70% i el 80%.

La pedra també ha malmès els troncs dels arbres, cosa que podria afectar properes collites (CCMA)


Unió de Pagesos anuncia mobilitzacions: "S'ha gestionat tard i malament"

Els danys de la pedregada se sumen als que ja està provocant la sequera i Unió de Pagesos ha decidit passar a l'acció i demanar explicacions a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre perquè consideren que han actuat tard i malament en la planificació de les campanyes de reg.

El sindicat ha fet una crida al sector a mobilitzar-se aquest dimarts en tractorades convocades a Lleida, Tarragona, Girona i Vic; i el dia 16 a Saragossa.

Reclamen responsabilitats i compensacions al govern espanyol perquè cap pagès hagi de plegar per no haver pogut regar, segons explica Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos:

"No pot ser que al sector de la fruita li diguem que tindrà aigua avui per mantenir els arbres, demà potser per mantenir els arbres i fer collita i demà passat ni per a una cosa ni a per l'altra. Si s'ha planificat tard i malament, ara s'ha d'acabar dient l'aigua que hi ha, com es gestionarà i què acabarà passant amb aquesta gestió."

 

ARXIVAT A:
El tempsEconomia de butxacaAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut