Londres

La primera declaració de l'acusat per la mort de Jo Cox: "Mort als traïdors, llibertat per al Regne Unit"

Les proves que la policia ha trobat sobre l'agressor, Thomas Mair, fan pensar que es tracta d'un assassinat premeditat i comès per motius polítics

RedaccióActualitzat

"Mort als traïdors, llibertat per al Regne Unit." Aquestes han estat les primeres paraules davant del jutge del presumpte assassí de la diputada laborista britànica Jo Cox. 

La policia britànica ha acusat formalment d'homicidi el presumpte assassí de la diputada laborista Jo Cox. Thomas Mair, de 52 anys, és considerat responsable de la mort a trets i a ganivetades de la diputada.

Mair ha comparegut davant del jutge i ha justificat la seva acció dient: "Mort als traïdors, llibertat per al Regne Unit". Els càrrecs que se li imputen són assassinat, agressió i possessió d'armes.

Vincles amb l'extrema dreta

La policia de West Yorkshire encara no ha confirmat el mòbil de l'atac, però l'escorcoll a casa seva ha portat alguns indicis que el relacionarien amb moviments neonazis. Els seus veïns coincideixen que tenia un caràcter tancat i que poca gent el coneixia realment.

Alguns testimonis afirmen que Mair va cridar "La Gran Bretanya primer!" abans de disparar, cosa que podria ser una referència al partit polític d'extrema dreta i xenòfob del mateix nom.

Segons algunes fonts, Mair té un llarg historial relacionat amb organitzacions neonazis i antisemites i de defensa de la supremacia blanca. Aquestes fonts relacionen Mair amb Aliança Nacional, un grup d'extrema dreta implantat a diversos països europeus i que té l'origen als Estats Units.

Per la policia, aquesta ja és la principal línia d'investigació. A casa de Mair, hi han trobat mostres de símbols nazis i manuals domèstics sobre com fer armes. I proves que demostrarien que s'ha tractat d'un assassinat premeditat i comès per motius polítics.

Campanya suspesa

La diputada assassinada era coneguda pel seu suport a la diversitat, a la defensa dels refugiats i al manteniment britànic dins la Unió Europea. La campanya pel referèndum sobre la permanència a Europa continua suspesa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut