La primera collita de festucs del Segarra-Garrigues supera les expectatives

La producció encara és petita però els arbres s'han adaptat molt bé i la collita s'ha avançat un any

Actualitzat

Diversificar la producció i que sigui més rendible. Això és el que van pensar els pagesos del canal Segarra-Garrigues que es van atrevir a plantar arbres de festucs ara fa quatre anys.

Els arbres s'han adaptat tan bé a la zona que ja tenen la primera collita quatre anys després de ser plantats en comptes dels cinc calculats inicialment.

El Grup Borges lidera el projecte per expandir aquest conreu en finques del canal Segarra-Garrigues que abans eren de secà i també en altres zones de regadiu. Aquesta empresa ofereix assessorament als pagesos i també es compromet a comprar sempre la collita a preu de mercat.

Joan Fortuny, responsable del projecte, es mostra molt esperançat:

"Tot i que la producció encara és petita –estimem una producció de 150-200 kg per hectàrea–, a partir d'aquí anirà creixent. L'any que ve tindrem uns 500 kg, després 1.000, 1.500, 2.000, fins a assolir un sostre productiu d'entre 2.000 i 2.500 quilos per hectàrea."

 

 

Els pistatxers estan plens de fruits amb una pell rosada. El pagès que els ensenya n'està orgullós:

"Tenim un fruit amb un calibre magnífic."

En aquests moments hi ha plantades unes dues-centes hectàrees de pistatxers a les comarques de Lleida, Tarragona i la Franja de Ponent que pertanyen a una trentena de pagesos. Alguns han anat fins a Tàrrega per conèixer com serà la collita a les seves finques en els pròxims anys.

Després de veure-ho, Ramon Boleda ho veu més clar:

"Fins ara m'hi havia posat, per veure si anava o no anava. Al veure que aquests d'aquí han funcionat, ja puc respirar més tranquil."

A curt termini, els promotors de la iniciativa volen que el conreu del pistatxo s'estengui a 500 hectàrees. Asseguren que és rendible gràcies al fet que els arbres són productius durant 50 anys.

 

Catalunya té unes condicions òptimes per produir festucs, un fruit molt valorat per les seves propietats nutricionals: contenen una gran quantitat de minerals, vitamines, àcids grassos i proteïnes.

Segons alguns estudis, ajuden a prevenir el càncer, la diabetis, a perdre pes, a baixar el colesterol, combatre l'estrès i milloren l'estat cardiovascular.

 

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut