Alcanar. Autor: Gregori Sobieraj.
Alcanar. Autor: Gregori Sobieraj.

La primera calorada amb data d'entrada i de sortida

Actualitzat
La calor, aquesta temporada, vol arribar a poc a poc i sense gaires estridències. La primera calorada, modesta, de l'estiu arribarà els dies vinents, però portarà data de caducitat. Els períodes de calor fins a Sant Joan sembla que seran curts i no gaire intensos.

Durant aquesta setmana tornarem a tocar la màgica xifra dels 30 ºC, un valor que per aquestes dates no hauria de ser notícia. Altres anys, a principis de juny ja teníem un bon grapat de ciutats que hi havien arribat unes quantes vegades. La primera població de Catalunya a arribar als 30 ºC el 2013 va ser Castelldans, a les Garrigues, el 17 d'abril, una cosa puntual, perquè d'aleshores ençà hem estat lluny de tornar-la a assolir i ha calgut esperar més d'un mes i mig per tornar als 30, també de manera puntual. Recordem que Lleida, el maig del 2012, va arribar als 30 ºC onze dies, i aquest any, cap.

La calor ve i se'n va en tres moments
Primer moment. Durant la segona meitat d'aquesta setmana, les temperatures es tornaran a enfilar; serà la primera calorada, modesta, de la temporada, sense estridències ni valors fora de lloc. El dia de més calor serà dissabte, amb valors que tornaran a tocar la xifra dels 30. Però, alerta, perquè aquesta calor tindrà data de caducitat. Diumenge, les temperatures començaran a davallar.

Segon moment. La setmana entrant començarà amb temperatures suaus i sense calor intensa; en farà menys que avui. Però a partir de dimecres tindrem un segon període de calor, una mica més intensa, sense exageracions i que durarà fins divendres.

Tercer moment. És possible, i caldrà confirmar-ho, que la calor, amb majúscules, la que ens ha de dur cap als 35 ºC o més arribi cap al 20 de juny, amb les vacances escolars d'estiu.

Al juny, la calor ha entrat de puntetes a Catalunya.
Anar al contingut