L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, declarant al judici que es va fer al jutjat de Figueres (ACN / Xavier Pi)
L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, declarant al judici que es va fer al jutjat de Figueres (ACN / Xavier Pi)
Figueres

La primera alcaldessa jutjada per l'1-O nega haver desobeït el TC

Montse Mindan, alcaldessa de Roses, ha declarat que no va fer res per facilitar que els locals municipals s'obrissin l'1 d'Octubre

Actualitzat

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, s'ha convertit aquest dimarts en la primera alcaldessa jutjada en relació amb el referèndum convocat per la Generalitat l'1 d'octubre del 2017. Mindan, que ha declarat als jutjats de Figueres, ha dit que no va fer res per facilitar que els locals municipals obrissin la jornada electoral.

Mindan, que s'enfronta a una pena d'un any d'inhabilitació per desobediència i a una multa de 3.240 euros, per un cas que inicialment el jutjat va arxivar, però que l'Audiència de Girona va ordenar reobrir.

 

El judici té l'origen en la denúncia d'un particular, que ha admès que la denúncia es basava en imatges extretes de les xarxes socials. L'home, veí del municipi, ha declarat que l'1 d'octubre va recórrer els col·legis electorals de Roses, va veure que estaven oberts i que la Policia Local "no va anar-hi en tot el dia".

 

L'alcaldessa diu que no va ordenar cap acció

A preguntes de la Fiscalia, Mindan ha indicat que va signar el decret en suport a l'1-O abans de rebre l'advertiment del Constitucional i que, a finals del setembre del 2017, es va informar al ple per "transparència" i perquè es tractava d'una "declaració política". L'alcaldessa també ha dit que, durant aquelles setmanes, va penjar cartells i propaganda de l'1-O tant als carrers com a les xarxes socials.

 

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, entrant als jutjats amb el seu advocat
L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, entrant als jutjats amb el seu advocat (ACN / Xavier Pi)

 

Però, quan el ministeri públic li ha preguntat sobre el dia del referèndum, ha assenyalat que no va "iniciar, ni motivar, ni tampoc manar cap acció". Mindan ha reconegut únicament que es va passejar pel poble, va veure "com estaven els locals" i va votar:

"Sí que sé que els locals van obrir, perquè durant el dia hi vaig anar"

La fiscal ha defensat que s'ha de condemnar Mindan perquè era "plenament conscient" que els col·legis obririen el dia del referèndum i que "no va dur a terme cap acte per impedir-ho".

 

Mindan confia que "la sentència sigui nul·la"

A la sortida dels jutjats, l'alcaldessa de Roses ha assegurat que estava "contenta" i "satisfeta" i que espera que "la sentència sigui nul·la". Mindan ha insistit que en cap moment va fer res en contra del que "la resolució del Tribunal Constitucional manava sobre el que els alcaldes no podien fer".

Un centenar de persones s'han concentrat a les portes dels jutjats per donar suport a Mindan. Entre els assistents, hi havia les alcaldesses de Girona i Figueres, Marta Madrenas i Agnès Lladó, i la diputada al Congrés Laura Borràs.

Concentració de suport a l'alcaldessa de Roses, aquest dimarts, als jutjats de Figueres (ACN / Xavier Pi)

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut