Anomalia de precipitació (abril/maig/juny) (NOAA)
Anomalia de precipitació (abril/maig/juny) (NOAA)

La primavera pot ser més seca del normal

Alberto AlcántaraActualitzat

Hem començat la primavera astronòmica amb una bona regada a Catalunya, però què es preveu pels pròxims 3 mesos? No hi ha una concordança absoluta de les diferents fonts consultades, però si intentem sintetitzar, les diverses tendències apuntarien a valors més secs o més càlids del normal. En cap cas s'apunta a una estació amb excés de pluja.

Entre les fonts consultades hi ha els mapes climàtics de l'Agència Nacional Atmosfèrica i Oceànica (NOAA), els del Institut Internacional de Recerca pel Clima i la Societat de la Universitat de Colúmbia (IRI), o l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Anomalia de temperatures

El mapa de la NOAA per al segon trimestre mostra una petita desviació positiva, d'entre mig i 1º C per sobre del normal cap a la zona del llevant peninsular i fins al sud de Catalunya. Per mesos, els mapes dibuixen un abril normal i un maig i un juny un pèl més càlid cap al sud i cap a ponent.

Aquest és un pronòstic molt pròxim a la normalitat climàtica, però els models de l'IRI marquen una probabilitat de més del 60% de temperatures més altes del normal a tot el país. El pronòstic estacional de l'AEMET també marca més d'un 60% de probabilitat de més calor, però en aquest cas també en els mesos de març, abril i maig.  

En qualsevol cas, cap dels models consultats preveu temperatures per sota del normal.  

Anomalia de pluges

En aquest cas tampoc no hi ha concordança total. L'IRI i l'AEMET preveuen un període normal pel que fa a la pluviometria. En canvi, el pronòstic de la NOAA mostra una tendència més seca.

En la tendència separada per mesos, la NOAA preveu normalitat a la major part del territori durant l'abril i el maig, amb un lleuger excés de pluja cap al Pirineu de Lleida. El que decantaria la balança seria un mes de juny força sec.

En cap dels models consultats es preveu més pluja del normal per al conjunt del trimestre.

Anar al contingut