Teresa Cabré, aquest dijous en el ple extraordinari de l'IEC (ACN / Maria Asmarat)
Teresa Cabré, aquest dijous en el ple extraordinari de l'IEC (ACN / Maria Asmarat)

La prestigiosa filòloga Teresa Cabré, primera presidenta de l'IEC en 114 anys

"Hem de tornar a fer visible la singularitat de la institució", ha afirmat Cabré després de ser escollida amb el 91% dels vots

Actualitzat

La filòloga Teresa Cabré ha estat escollida presidenta de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) aquest dijous, amb un 91% dels vots a favor. Cabré es converteix en la primera dona que presideix la institució fundada per Enric Prat de la Riba el juny de l'any 1907.

Cabré, única candidata al càrrec, substitueix Joandomènec Ros, que ha presidit l'IEC els últims vuit anys. L'acompanyaran al capdavant de la institució Marta Prevosti i Maria Corominas com a vicepresidentes i Àngel Messeguer com a secretari.

"Hem de tornar a fer visible la singularitat de la institució", ha dit Cabré en les primeres paraules després de ser escollida. A més, la nova presidenta s'ha proposat prioritzar la recerca "des de la catalanitat" i ha anunciat l'elaboració d'un nou diccionari normatiu pancatalà.

Cabré, que era vicepresidenta de la junta de Ros, presidia fins ara la secció filològica de l'IEC, una entitat a la qual està vinculada des de 1989.

 

Teresa Cabré i Joandomènec Ros, en un acte a l'IEC el 2016
Teresa Cabré i Joandomènec Ros, en un acte a l'IEC el 2016 (ACN / Pau Cortina)

 

Creadora del TERMCAT

Teresa Cabré és doctora en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, centre on va ocupar la càtedra de Lingüística Descriptiva Catalana entre 1990 i 1994.

Des de l'any 1994 és catedràtica de la Universitat Pompeu Fabra, actualment emèrita, on va fundar l'Institut Universitari de Lingüística Aplicada. També ha estat professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l'Estudi General Lul·lià balear.

Va coordinar la primera edició del Diccionari de la Llengua Catalana de l'IEC (DIEC), publicat el 1995. Aquest diccionari va actualitzar el que havia coordinat Pompeu Fabra l'any 1932, que va ser el diccionari normatiu del català durant 63 anys.

És doctora honoris causa per la Universitat de Ginebra i la Universitat Ricardo Palma de Lima. Altres reconeixements que ha rebut són la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic, el premi internacional de Terminologia Eugen Wüster o la Creu de Sant Jordi.

Va ser la primera directora del TERMCAT, l'organisme creat el 1985 amb l'objectiu de coordinar l'activitat terminològica en llengua catalana, a través de la prestació de serveis de qualitat, la creació de productes terminològics i la normalització de neologismes.

 

Intervenció de Cabré en el ple extraordinari a l'Institut d'Estudis Catalans
Intervenció de Cabré en el ple extraordinari a l'Institut d'Estudis Catalans (ACN / Maria Asmarat)

 

Anar al contingut