Portaceli durant la presentació del seu últim espectacle, estrenat en el Festival Grec d'aquest 2020
Portaceli, durant la presentació del seu últim espectacle, "No passa cada dia que algú ens necessiti (de fet, no és gens habitual que algú ens necessiti)", estrenat en el Festival Grec d'aquest 2020 (ACN / Mar Vila)

La prestigiosa directora teatral Carme Portaceli, primera dona al capdavant del TNC

Substituirà Xavier Albertí al capdavant del TNC, un teatre que fins ara només havien dirigit homes

Actualitzat

Carme Portaceli serà la directora artística del Teatre Nacional de Catalunya durant les properes sis temporades. Durant les properes sis temporades, Portaceli estarà al capdavant del TNC, un teatre que fins ara només havien dirigit homes.

Substituirà l'actual director, Xavier Albertí, que va accedir al càrrec el 2013 rellevant Sergi Belbel i acaba mandat el 2021. Portaceli s'incorporarà el pròxim 1 de setembre i conviurà durant un any amb Albertí per fer la transició.

 

 

En el procés de selecció, Portaceli s'ha imposat a set candidats. La comissió de valoració ha apreciat la seva trajectòria professional, la capacitat per elaborar una programació d'una alta qualitat artística i la seva idoneïtat per respondre als objectius estratègics del TNC.

Aquests objectius inclouen garantir la diversitat de la programació, amb el patrimoni teatral català i universal com a eix fonamental; incentivar la creació contemporània i la innovació amb nous llenguatges artístics; impulsar la llengua catalana; fomentar la tasca pedagògica en les arts escèniques, i promoure la projecció internacional del TNC.

Del projecte artístic de Portaceli, en destaca el seu compromís amb el públic per mantenir els nivells d'ocupació de les darreres temporades, l'objectiu de situar el TNC com a capçalera del sistema teatral públic de Catalunya i l'ambició d'esdevenir un referent de les arts escèniques al sud d'Europa, amb una projecció especial sobre les cultures de la Mediterrània.

 

Carme Portaceli, amb un premi Max guanyat el 2017
Carme Portaceli, amb un premi Max guanyat el 2017 (ACN / José Soler)

 

Un dels grans noms del teatre català contemporani

Nascuda a València el 1955, Portaceli compta amb una llarga trajectòria en el teatre català, amb més de setanta obres al currículum. Va iniciar-se en el teatre l'any 1982 al Lliure, al costat de Fabià Puigserver. Llicenciada en Història de l'Art, ha estat professora de l'Institut del Teatre i ha guanyat nombrosos premis.

Portaceli, que acaba d'estrenar el seu últim espectacle tot just fa una setmana al Festival Grec, té experiència en la direcció de grans equipaments perquè va ser la directora artística del Teatro Español de Madrid entre el 2016 i el 2019.

També coneix bé el TNC, on ha dirigit diversos espectacles com el premiat "Només són dones", a la Sala Petita, el 2015 o, més recentment, "Frankenstein" i "Mrs. Dalloway" a la Sala Gran.

ARXIVAT A:
Teatre
Anar al contingut