La mobilització ha reunit desenes de milers de persones, que protestaven contra la llei d'extradició a la Xina (Reuters)
La mobilització ha reunit desenes de milers de persones, que protestaven contra la llei d'extradició a la Xina (Reuters)

La pressió popular a Hong Kong força a ajornar l'aprovació de la llei d'extradició

Els incidents van acabar amb una setantena de ferits, un dels quals greu, durant una mobilització de desenes de milers de persones que la policia va reprimir amb gasos lacrimògens

RedaccióActualitzat

La pressió popular ha obligat el Parlament de Hong Kong a ajornar "sine die" l'aprovació del projecte de llei que preveu autoritzar extradicions judicials a la Xina. La ciutat intenta tornar a la normalitat després d'una jornada de greus aldarulls. Aquest dimecres, desenes de milers de persones, majoritàriament estudiants, van tornar a sortir als carrers per protestar contra la llei. Una gran mobilització que la policia va reprimir amb el llançament de gasos lacrimògens i pilotes de goma.

En tot cas, aquestes protestes massives han fet ajornar la sessió que s'havia de fer aquest dijous. I les oficines governamentals queden tancades pel que queda de setmana, després dels incidents de les últimes hores, els més greus des de la tornada de Hong Kong a sobirania xinesa el 1997.
 

Manifestants mostrant consignes contra la normativa que ha d'aprovar el Parlament (Reuters) 


Tot i que els antidisturbis han acabat de dispersar els manifestants durant la nit, aquest matí en quedaven uns centenars, que mantenien el desafiament davant del nombrós cordó policial. El trànsit s'ha anat normalitzant als carrers dels voltants del Parlament, però l'estació de metro més pròxima a la cambra legislativa continua tancada.

Hi va haver una setantena de ferits, un dels quals greu, en una jornada en què el govern local va decidir optar per la mà dura contra una concentració que recordava la Revolució dels Paraigües del 2014. En aquella ocasió, la ciutat va quedar paralitzada més de dos mesos i mig, en demanda del sufragi universal. Aquest cop, l'executiu sembla decidit que no es repeteixi una situació semblant.
 

Llançament de gasos lacrimògens contra els concentrats (Reuters) 


La cap del govern local, Carrie Lam, negava en una entrevista televisada que hagi traït Hong Kong davant les acusacions que impulsa la llei d'extradició sota les pressions de Pequín. La premsa oficial xinesa assenyalen que són els disturbis els que malmeten la imatge de Hong Kong i no la llei d'extradició. Lam ha acusat als manifestants de provocar de manera intencionada el que qualifica d'actes vandàlics organitzats.

La proposta de llei s'enfronta a la resposta massiva d'un ampli sector social, des d'estudiants a empresaris, que temen que els residents a Hong Kong acusats de delictes siguin traslladats a la Xina continental.

ARXIVAT A:
Hong KongXinaDrets humans
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut