Madrid

La presidenta del TC introdueix canvis en el terme "nació" per sumar suports al seu esborrany de sentència sobre l'Estatut

La presidenta del Tribunal Constitucional, María Emilia Casas, introdueix alguns canvis al seu esborrany de sentència pel que fa al terme "nació" per sumar suports dels magistrats amb una opinió menys ferma, segons ha informat Catalunya Ràdio. Sembla que Casas ha inclòs que els símbols nacionals estiguin vinculats a una nacionalitat i ha fet constar en diversos punts l'expressió "indissoluble unitat d'Espanya", tal com posava com a condició el magistrat progressista Manuel Aragón. Els jutges estudien els canvis en la reunió de la tarda, que ha arrencat a les cinc, després que al matí s'han reunit durant només un quart d'hora.

Actualitzat
El Tribunal Constitucional ha reprès a les cinc de la tarda una reunió que, ara sí, pot ser decisiva per a l'Estatut de Catalunya. Els deu magistrats ja no tenen qüestions prèvies per resoldre i a l'ordre del dia hi ha un únic punt: la sentència sobre l'Estatut.

El ple d'aquest dilluns ha inclòs una reunió molt breu al matí. Ha començat a les 11 i ha durat només un quart d'hora, el temps que ha necessitat la presidenta del Tribunal, María Emilia Casas, per presentar-se i anunciar a la resta de membres del TC que havia introduït canvis a l'esborrany de sentència que ha elaborat.

L'objectiu d'aquestes modificacions és fer decantar alguns magistrats indecisos com Manuel Aragón o d'altres amb una opinió menys ferma. Així ho informa Catalunya Ràdio. Després d'anunciar-los al matí, a la tarda és el torn d'estudiar-los i fins i tot es podria votar avui mateix la ponència. És a dir, que hi podria haver sentència.

Els canvis afecten sobretot l'apartat en què es fa referència al terme "nació" i són el resultat de les converses mantingudes aquest cap de setmana entre la presidenta del Constitucional i alguns magistrats.

Els canvis que ha inclòs la presidenta del TC van en la línia que els símbols nacionals estiguin vinculats a una nacionalitat i ha fet constar en diversos punts l'expressió "indissoluble unitat d'Espanya", tal com posava com a condició el magistrat progressista Manuel Aragón.

Amb aquestes modificacions, Casas esmerça esforços per intentar que es voti el seu esborrany de sentència i evitar que s'hagi de votar article per article, tot i que aquesta és una possibilitat prevista en el reglament i que es podria donar si el text no té prou suports.

L'Estatut centra les rotllanes dels polítics

La imminent sentència sobre l'Estatut va ser una de les qüestions que va planar diumenge entre els polítics que van assistir a l'homenatge a les víctimes del terrorisme. La presidenta del Constitucional, María Emilia Casas, va ser una de les figures més buscades en la recepció al Congrés dels Diputats. Davant els periodistes no va fer cap comentari sobre l'Estatut i, malgrat les contínues preguntes, va respondre sempre tirant pilotes fora, comentant que dimarts juga la selecció espanyola de futbol o que està molt interessada en la reforma laboral.

En una altra de les converses informals, un dels portaveus parlamentaris del Congrés va explicar que havia parlat amb membres del govern espanyol i que li havien dit que la sentència serà dimecres. Així doncs, tothom es prepara per a la imminent resolució. El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ja ha suspès un viatge oficial que tenia previst aquesta setmana a Guatemala a l'espera de la sentència.

L'última iniciativa contra una previsible sentència negativa sobre l'Estatut l'han pres 160 professors de Dret de les universitats catalanes. Han firmat un manifest en què asseguren que el text és totalment constitucional. També s'ha avançat a la resolució de la sentència el líder de CiU, Artur Mas, que ha reclamat al president de la Generalitat, José Montilla, la convocatòria d'eleccions anticipades si el Tribunal Constitucional limita el text.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut