La presidenta del Tribunal Suprem de Polònia, Malgorzata Gersdorf, aquest dimecres a Varsòvia (Reuters)
La presidenta del Tribunal Suprem de Polònia, Malgorzata Gersdorf, aquest dimecres a Varsòvia (Reuters)
Varsòvia/Estrasburg

La presidenta del Suprem de Polònia, crítica amb el govern, es nega a jubilar-se

Al Parlament Europeu, el primer ministre polonès apel·la a "les tradicions" per justificar la reforma judicial que dilueix la divisió de poders

RedaccióActualitzat

La presidenta del Tribunal Suprem de Polònia, Malgorzata Gersdorf, ha decidit plantar cara al govern ultraconservador del país.

Aquest dimecres la magistrada s'ha presentat a la feina malgrat que aquest dimarts el govern del país la va obligar a dimitir en aplicació de la reforma que jubila més d'una tercera part dels jutges.

Gersdorf ha parlat a la multitud que s'ha concentrat davant l'edifici del tribunal per donar-li suport:

"La meva presència aquí no respon a una qüestió política, que quedi clar. Soc aquí per protegir l'estat de dret."

 

La reforma del Tribunal Suprem polonès estableix que només el president del país, del partit del govern, té la potestat de mantenir en el càrrec els jutges afectats per l'avançament de la jubilació dels 70 als 65 anys.

"D'acord amb les tradicions"

A la mateixa hora que Gersdorf entrava al Tribunal Suprem, el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, defensava la reforma al cor d'Europa, el Parlament Europeu.

 

I ho feia apel·lant a "les tradicions":

"Cadascun dels estats de la Unió té el dret de modelar el seu sistema judicial d'acord amb les seves tradicions."

Notícia relacionada - desembre 2017: La Comissió Europea inicia el procés que podria treure el dret de vot a Polònia

El cap de l'ultraconservador govern polonès s'ha trobat amb uns europarlamentaris hostils, com el portaveu dels liberals europeus, Guy Verhofstadt, i la portaveu del Grup Esquerra Europea, Tania González, que li han respost de manera contundent i sense embuts:

"Posar els jutges sota control polític no forma part d'aquests valors, ho ha de saber. I això no és una qüestió de tradicions, perquè a mi també m'agraden les tradicions, és una qüestió de principis."

"El seu govern ultraconservador, xenòfob i masclista, està adoptant reformes que aniquilen la democràcia i les llibertats al seu país."

 

Molt més conciliador, d'acord amb el seu paper institucional, el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha desitjat que el govern polonès rectifiqui:

"Sempre estem oberts al diàleg però no ha sigut suficient. Després de les converses que hem tingut, esperem que hi hagi canvis en la política judicial i que no es substitueixin el 40 per cent dels jutges del Tribunal Suprem."

 

La reforma del Suprem per reforçar el control sobre el poder judicial és un pas més en el procés mitjançant el qual el govern polonès, al poder des de finals del 2015, està acumulant més i més poders.

Notícia relacionada: La llei de Polònia que castiga qui parla de "camps d'extermini polonesos" indigna Israel

ARXIVAT A:
Parlament Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut