Pamplona

La presidenta del Parlament proposa Miguel Sanz (UPN) com a únic candidat a presidir Navarra

El candidat de la UPN a la presidència de Navarra, Miguel Sanz, ja és oficialment l'únic candidat que es presentarà en el debat d'investidura del nou president de Navarra. La presidenta del Parlament foral, Elena Torres, ha proposat el seu nom després de constatar que compta amb el suport suficient per ser elegit en el debat que començarà dijous, després de conèixer la intenció del Partit Socialista de Navarra d'abstenir-se en la votació. Sanz ha estat el primer líder que s'ha reunit amb Torres, en l'última ronda de negociacions per saber si hi havia un candidat amb possibilitats d'optar a la presidència del govern.

Actualitzat

Miguel Sanz ha comunicat a la presidenta del Parlament que vol sotmetre's davant la cambra en una sessió d'investidura que el portarà a la presidència del govern foral tot i no comptar amb la majoria absoluta de la cambra. El president de la UPN ha fet pública la seva voluntat després de reunir-se amb Torres i l'endemà de saber que el PSN preveu abstenir-se en la votació de la seva investidura, una actitud que, segons ha dit, valora "amb molt de respecte".

El líder de la marca del PP a Navarra ha dit també que han començat a tancar un acord de programa i a fixar el repartiment de carteres amb els seus socis de la CDN. Tanmateix, segons ha dit, el programa de govern estarà "obert, molt basat en el diàleg, amb un ampli contingut social i amb un component econòmic important". Per portar-lo a terme, ha reconegut que hauran de buscar suports externs, ja que entre les dues formacions només sumen 22 dels 50 escons que té la cambra foral. En aquest sentit, ha dit que "fonamentalment" demanarà suport al "partit que amb la seva abstenció facilita el nostre govern", el PSN, tot i que tampoc ha descartat Nafarroa Bai ni Esquerra Unida per iniciatives concretes.

En acabar els contactes amb tots els partits, la presidenta del Parlament ha designat Sanz com a candidat i ho ha traslladat a la Mesa i la Junta de Portaveus, que ha aprovat el calendari d'investidura. El debat començarà aquest mateix dijous.

Mentrestant, la consigna de Ferraz de vetar el tripartit ha desencadenat una forta reacció entre la militància socialista que ha acabat amb la dimissió del líder socialista de Navarra. Fernando Puras ha renunciat com a diputat i portaveu parlamentari, perquè considera que només podia acatar la consigna de Ferraz o plegar. Segons Puras, el PSOE ha de resoldre la falta d'autonomia del PSN i respectar una sensibilitat que hi ha a les seves pròpies files. Puras alerta, en cas contrari, d'una possible escissió dins del PSN.

Entre els membres del sector crític del PSN hi havia qui demanava la dimissió del candidat a la presidència, Fernando Puras, i del secretari general del partit a la comunitat, Carlos Chivite. Finalment han dimitit tots dos. La mala maror entre els socialistes navarresos també afecta el mateix José Luis Rodríguez Zapatero, que durant la campanya va repetir que a Navarra decidien els navarresos, i ara no amaguen la seva decepció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut