Madrid

La presidenta de Gescartera diu que ella era un objecte de decoració i passa les culpes a Camacho

L'expresidenta de Gescartera, Pilar Giménez-Reyna, ha declinat qualsevol responsabilitat en el forat econòmic de l'agència de valors. Al judici que té lloc a l'Audiència Nacional, Giménez-Reyna ha afirmat que va acceptar el càrrec per "confiança i afecte" amb el propietari i principal imputat, Antonio Camacho, i ha dit que qui "feia i desfeia" era ell. L'acusada ha assegurat que va dir que "no volia poders" i que no li importava "ser un objecte de decoració". De la seva banda, l'antic conseller de Gescartera, José María Ruiz de la Serna, està convençut que els diners dels clients són a l'estranger, tot i que no ha aportat cap document que ho acrediti.

Actualitzat

A la quarta sessió del judici, Giménez-Reyna ha desmentit que Camacho l'escollís presidenta pel fet de ser germana de qui va ser secretari d'Estat d'Hisenda amb el PP, que aleshores era director general d'Hisendes Territorials. Segons l'acusada, per a la qual la fiscalia demana 8 anys de presó, els motius van ser que creia en ell i que es coneixien d'haver treballat a Gaesco.

Giménez-Reyna ha afirmat que l'agència de valors, per a la qual va aconseguir inversions de l'ONCE i institucions religioses, s'ha convertit en una "tara" i una "hecatombe". També ha insistit que mai no va dubtar de l'honradesa de Camacho i que, fins al 14 de juny del 2001 que es va destapar l'escàndol, sempre va pensar que "era en una casa honrada i no en una cova de lladres".

A més, ha tret importància a la reunió que van tenir ella mateixa, Camacho, l'expresidenta de la CNMV, Pilar Valiente, i el responsable d'aquest organisme, Antonio Botella, dient que no s'hi va parlar dels clients ni dels fons de Gescartera, sinó de la transformació de l'empresa en agència de valors.

Abans de Giménez-Reyna, Antonio Camacho ha acabat la seva declaració dient que el 2001, l'any en què la van intervenir, Gescartera tenia un superàvit de 18,03 milions d'euros.

I la tercera persona que ha declarat ha estat l'extècnic de la Comissió Nacional del Mercat de Valors José María Ruiz de la Serna, que està convençut que els diners desapareguts són a l'estranger. Ruiz de la Serna, que s'enfronta a una petició del fiscal d'11 anys de presó, ha dit que l'any 1998 es van portar fons a l'exterior i que després ell va pensar que Camacho havia "repatriat" aquests diners. Segons el seu testimoni, Camacho li va "comentar" però no va comprovar que fos així.

Ruiz de la Serna va presentar a la CNMV un document firmat per Camacho que deia que la societat Martin Investment tenia més de 15.000 milions de pessetes el juny del 2001. Va ser l'últim intent d'atendre les demandes dels clients de Gescartera abans de la intervenció de la companyia. Dies abans, Camacho va anar a Londres per intentar repatriar fons, que podrien estar en comptes corrents aliens a Gescartera.


El frau de Gescartera va significar un forat patrimonial de 52 milions d'euros.
Anar al contingut