Les dones tenen més formació universitària i de postgrau

La presència de dones directives a les empreses es torna a reduir i se situa en el 16%

Un estudi de l'escola de negocis EADA xifra en un 16% la quota de dones a la direcció de les empreses, tres punts menys que abans de la crisi financera

Pilar Abril Novella

La presència de dones directives a les empreses espanyoles es va reduir dràsticament després de la crisi financera del 2008. Només en un any va caure pràcticament set punts, fins al 12,8%.

Però des del 2013 s'havia anat recuperant de mica en mica, i l'any 2021, amb una quota del 18,8%, fregava els nivells previs a la crisi. Però des de llavors ha tornat a retrocedir, per segon any consecutiu, i el percentatge de dones a la direcció de les empreses ara és del 16,6%.

Són les estimacions de l'últim informe ICSA Grup, realitzat amb l'escola de negocis EADA, que des de fa 17 anys analitza la bretxa salarial i la presència femenina en l'àmbit directiu.


L'impacte del teletreball

Aline Masuda, professora i investigadora de l'escola de negocis EADA, interpreta el pic que es va viure just després de la pandèmia per l'impacte del teletreball, que en aquell moment va permetre augmentar la presència de dones directives. Però després es va girar la truita:

"Durant la pandèmia, tots teletreballant, tots érem iguals. Ara es decideix qui teletreballa i qui no. I qui ho fa? Les persones que busquen més la conciliació, les dones. I això fa que hi hagi un biaix cap als teletreballadors. Si no ets present, no ets "promovible".

Més dones a recursos humans, menys a la direcció general

La baixa presència femenina als càrrecs directius es fa especialment evident a la direcció general: només un 8,8% són dones, pel 91,2% d'homes. I encara més a la direcció de producció (5,9% de dones) i a la direcció comercial (7,6% de presència femenina).

Les àrees on la presència de dones és més elevada continuen sent la direcció d'Administració i Finances (19,5%) i, sobretot, Recursos Humans, on gairebé un de cada tres directius és una dona (32,9%). El president d'ICSA Grup, Ernesto Poveda, considera que les direccions generals portades per dones han estat molt més eficaces, com s'ha demostrat en la gestió de la pandèmia.

"Encara estem en una època en la qual impera la testosterona i no la intel·ligència emocional. S'hauria de canviar el paradigma, el "cafè per a tothom" ja no serveix, i hem d'avançar en un model en el qual es treballi per objectius".

Reconeix, però, que en èpoques de crisi com l'actual es torna a models de gestió conservadors.

"Es continua considerant que l'aportació masculina d'adrenalina pot ser més positiva que la gestió i la intel·ligència que aporta el talent femení en la gestió de crisi. Però s'ha demostrat que els països que han avançat més en el tractament de les crisis han estat dirigits per dones".

Segons l'estudi, aquesta és la mitjana general, però segons el sector i la mida de l'empresa, els resultats són molt diferents. A les empreses petites, per exemple, les dones ocupen més de la meitat dels llocs de direcció, mentre que a la gran empresa amb prou feines superen el 19%.

El teletreball afegeix un biaix de discriminació cap a les dones (Firmbee/PIXABAY)

Més formades que els homes

I això tot i estar cada cop més formades. Segons l'estudi d'ICSA-EADA, un 42,8% de les dones tenen estudis de màster o de postgrau, davant d'un 42,4% dels homes. En el cas dels estudis universitaris les dones també superen els homes: un 47,8% per un 44,9%.

Segons Poveda, és l'evidència que es manté l'antic "paradigma espanyol".

"És la constatació del malbaratament de la inversió que fem en formar les dones i que després les organitzacions desaprofiten."


Menys presència però també menys salari

Les dones directives tampoc no s'escapen de la bretxa salarial. L'informe detecta una diferència retributiva del 12% respecte als directius-homes, més o menys el mateix que entre comandaments i empleats.

En aquest cas, però, la discriminació de gènere s'ha anat reduint des del 2017, quan va arribar al pic dels darrers anys: les dones que ocupaven llocs de direcció cobraven un 18% menys que els homes de la seva mateixa categoria. Segons les dades recopilades per EADA , la retribució mitjana anual d'un directiu a Espanya és de 91.825 euros bruts, mentre que el d'una dona que ocupi la mateixa posició se situa, de mitjana, en els 81.913, és a dir uns 10.000 euros anuals de diferència.

 

ARXIVAT A:
Bretxa salarialEmpresa
Anar al contingut