Pierre Hervé Gourdel va ser assassinat pels jihadistes.
Pierre Hervé Gourdel va ser assassinat pels jihadistes.
París

La preocupació per l'amenaça jihadista a França ve de lluny

Des de la intervenció a l'Iraq, però sobretot amb la propaganda d'Estat Islàmic, França viu l'amenaça jihadista amb preocupació

RedaccióActualitzat

L'atac a la redacció del setmanari satíric "Charlie Hebdo" es veia a venir. Fins i tot el cap de la lluita antiterrorista a França havia admès que s'esperava un atac i que la incògnita era saber quan es produiria.

No necessàriament l'únic objectiu era la revista que va publicar les polèmiques caricatures de Mahoma, però sí que era un punt sensible. Per això les forces de seguretat franceses havien activat la protecció a aquest mitjà. I també s'ha reforçat la vigilància arreu del país.

En l'últim mes hi ha hagut incidents a Nantes, en mercats de Nadal o fins i tot en una comissaria de policia. En aquest últim cas, les autoritats ja ho van interpretar com un intent d'atac terrorista.

La preocupació per l'amenaça terrorista ve de lluny, com a tants d'altres països occidentals. Les polítiques de París participant, per exemple, a la intervenció de l'Iraq ja va encendre unes amenaces que s'alimenten amb el fenomen jihadista cada cop més present al país. Hi ha uns 500 francesos a Síria lluitant a les files d'Estat Islàmic (EI), alguns dels quals han participat directament en les decapitacions d'ostatges. També hi ha un miler de ciutadans francesos amb algun tipus de vinculació amb EI.

Tot i l'amenaça evident i el reforçament de les mesures policials, França no ha pogut evitar un dels pitjors atacs terroristes dels últims temps. Hi ha hagut altres atemptats jihadistes, com el d'un jove a Tolosa el març del 2012 que va matar quatre nens en una llar d'infants jueva fa uns anys. I el més greu, l'atemptat sagnant al metro de París perpetrat per terroristes algerians.

Anar al contingut