Article de la BBC on hi diu que "Mas suavitza la consulta sobre la secessió d'Espanya".
La BBC diu que "Mas suavitza la consulta sobre la secessió d'Espanya".
Londres

La premsa internacional recull que Mas rebaixa la seva consulta amb una votació no oficial

La BBC, "The Guardian", "Le Monde", "La Stampa" o "The New York Times", entre molts altres mitjans, es fan ressò del procés a Catalunya

RedaccióActualitzat

Prestigiosos mitjans d'arreu s'han fet ressò de la compareixença on Mas ha dit que posarà urnes, paperetes i locals en una consulta alternativa a la prevista per al 9-N.  Sota el titular "Mas aigualeix la consulta sobre la secessió d'Espanya", la BBC informa que "el president de Catalunya ha dit que una votació sobre la independència continuarà endavant el 9 de novembre però que ha afegit que no serà l'última paraula" i afegeix que la consulta no vinculant es farà en un marc legal diferent.

discurs

El diari "Le Figaro" explica, sota el títol "Catalunya: una consulta alternativa el 9-N", que el president Mas ha anunciat una forma alternativa de consulta sobre la independència i que la gent podrà dipositar el seu vot dins les urnes. En la mateixa línia, i basant-se també en un teletip d'APF, el "Libération" titula "Independència de Catalunya: cap referèndum, però sí una consulta" i assegura que Catalunya ha acceptat renunciar al referèndum, que havia estat considerat inconstitucional, però que organitzarà una forma alternativa de consulta. El diari diu també que Mas ha admès divisions dins dels partits pro consulta però que reitera que "l'estat espanyol continua sent l'adversari" i que sembla sord a les crides al diàleg "dins del respecte a la llei" que ha fet el president conservador, Mariano Rajoy.

L'italià "La Stampa", per la seva banda, i sota el titular "Catalunya, el pas enrere de Mas: 'No hi haurà consulta sobre la independència", diu que el referèndum no es farà, però que a canvi del 9-N hi haurà eleccions regionals.

discurs

En la seva versió a Europa, el diari nord-americà "The New York Times", amb l'article titulat "Catalunya cancel·la el referèndum sobre la independència del novembre", explica que Mas ha anunciat que suspèn el referèndum sobre la independència previst per al 9-N al·legant objeccions legals i polítiques de Madrid, que ho han fet impossible. Amb tot, assegura que Mas impulsarà una nova votació "més fluixa" en la mateixa data. Una consulta que, segons recull, el govern té dret a organitzar i es farà sense violar la llei espanyola. En aquest sentit, recull les paraules de Mas: "Hi haurà consulta, paperetes i urnes".

Hores abans, "The New York Times" s'ha afegit a la premsa internacional que reclama una solució política al procés sobiranista català i ha publicat un editorial en què demana a l'estat espanyol que negociï urgentment amb Catalunya. Assenyala que una qüestió tan complexa i emocional com la identitat nacional no es pot reduir a un afer merament legal. El rotatiu considera que la línia dura de l'executiu Rajoy només fa l'independentisme més fort, més apassionat i potencialment més perillós. Argumenta que, si com en els casos d'Escòcia i el Quebec, es permet un debat obert i una votació democràtica, potser els ciutadans triaran quedar-se.

Anar al contingut