El diari francès "Le Monde" destaca en portada l'entrada de Vox al Parlament andalús (Le Monde)
El diari francès "Le Monde" destaca en portada l'entrada de Vox al Parlament andalús (Le Monde)

La premsa internacional analitza l'entrada de VOX al Parlament andalús

La majoria consideren els resultats un revés per a Pedro Sánchez i veuen el partit d'ultradreta decisiu perquè Díaz perdi el govern

Actualitzat

La premsa internacional que recull les eleccions a Andalusia ho fa titulant invariablement per l'entrada de VOX al Parlament andalús. Si alguna referència es fa a les eleccions que aquest diumenge va guanyar el PSOE és només sobre la representació que ha assolit l'extrema dreta.

A França "Le Monde" i "Le Figaró" coincideixen: "L'extrema dreta entra amb força al parlament andalús".

"Le Monde" treu la notícia a portada del diari en paper i titula "Espectacular pinça de l'extrema dreta a Andalusia". A l'interior, destaca que "és la primera vegada que un partit d'extrema dreta entra en un parlament regional després del restabliment de la democràcia a Espanya després de la mort del dictador Francisco Franco el 1975".

Afegeix que el partit d'estrema dreta VOX "antiimmigració, antifeminista i sobiranista (en el sentit de la defensa de la unitat d'Espanya)" representa una forta "sacsejada a l'escaquer polític espanyol"

"Le Figaró" considera els resultats electorals, "una bufetada al president socialista Pedro Sánchez".

Destaca també que, sense esperar els resultats oficials, la líder del també ultradretà partit francès, Front Nacional, Marine Le Pen, va felicitar "viva i calorosament" amb un tuit els seus "amics de Vox".

La premsa britànica també es fa ressò de l'ascens de VOX als escons del Parlament andalús.

El "Finantial Times" titula: "El partit d'extrema dreta Vox guanya els primers escons regionals a les eleccions espanyoles" i destaca en el subtítol que ha estat gràcies a la seva postura d'oposició al separatisme català i la immigració il·legal.  

Considera que Vox irromp en "un ja fragmentat sistema polític espanyol". El diari qualifica de "canvi sísmic" en la política espanyola i considera poc probable una coalició entre les esquerres andaluses de Díaz i Rodríguez.

En el mateix sentit "The Guardian" atribueix l'aparició de VOX, "un partit petit però en creixement", a l'oposició frontal que ha fet al separatisme català i contra la immigració, tenint en compte que Andalusia és la comunitat que rep més immigrants a les seves costes.

Recorda que Sánchez esperava uns bons resultats a Andalusia per reforçar el seu govern, però n'ha obtingut més pressió.

"El focus ara serà el que passa a continuació a Andalusia, i les properes eleccions municipals, regionals i europees de maig."

"El resultat del diumenge podria fer que Sánchez es pensés dues vegades convocar eleccions generals per coincidir amb els altres vots"

El digital BBC News, titula "El partit espanyol d'ultradreta VOX es posiciona a Andalusia". En el text es destaca que supera totes les expectatives que li reservaven les enquestes i considera que els ultradretans són clau per decidir cap on es pot decantar un govern de coalició.

L'article fa un retrat del nou partit ultradretà, l'últim d'aparèixer en el panorama europeu.

EuroNews coincideix a destacar en el titular el resultat del PSOE a Andalusia, i deixa en segon pla i destaca el resultat de VOX.

El cos del text el dedica, però, a la situació i els reptes que se li giren a Pedro Sánchez: la pèrdua de la majoria de Susana Díaz, que no suma amb Adelante, la pinça de VOX en els partits de la dreta com PP i Cs que sí que obtindrien la majoria amb un pacte, i "l'onada de populisme d'Europa que fins ara s'havia estalviat Espanya".

"El partit VOX d'extrema dreta d'Espanya podria acabar sent decisiu a la regió més poblada del país després de guanyar 12 escons en una elecció a Andalusia", diuen a Twitter.

Els rotatius a Itàlia també recullen la irrupció de VOX al Parlament andalús.

"La Repubblica" parla de sorpresa de VOX a Espanya: "Sorpresa a Espanya, l'extrema dreta al Parlament regional d'Andalusia".

En el subtítol qualifica de "derrota per al PSOE i Pedro Sánchez" la primera prova electoral del govern espanyol.

A "La Stampa" titula rotundament: "Espanya, l'extrema dreta trenca a Andalusia. Col·lapse dels socialistes".

I explica que, mentre a Europa es pensava que Espanya era immune a l'ascens de la ultradreta, les eleccions andaluses ho han desmentit per primer cop. Diu que és "un cop esperat, però no amb aquestes proporcions" i menys en un bastió de l'esquerra com Andalusia on els socialistes han governat durant 36 anys. I veu difícil que Susana Díaz conservi el govern.

"Un boom esperat, encara que no en aquestes proporcions, per un moviment que mai no ha tingut representants en assemblees locals o nacionals.

Per a la presidenta sortint Susana Díaz, el reptador de Pedro Sánchez dins del partit, sembla impossible quedar-se al poder, també perquè Podem, que perd tres seients, demana el seu cap."

I veu una porta oberta al fet que governi la dreta a Andalusia per primer cop.

 

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióVoxPSOEPPUnides PodemExtrema dretaEleccionsPedro SánchezSusana Díaz Andalusia
Anar al contingut