La premsa europea es fa ressò de la vaga, les marxes i la "manifestació massiva"
Diversos mitjans internacionals han posat en focus en la vaga d'aquest 18-O

La premsa internacional es fa ressò de la vaga, les marxes i la "manifestació massiva"

De BBC News i "The Guardian" a "Le Monde" i "Al Jazeera"

Juli Rodés AlmerActualitzat

La premsa europea es fa ressò, aquest divendres, de la situació a Catalunya després d'una setmana marcada per les manifestacions i els aldarulls de protesta contra la sentència del procés

"Les protestes a Catalunya i la vaga general paralitzen Barcelona", titula la BBC News, que informa que "desenes de manifestants entren a la ciutat bloquejant carreteres i aturant trens".

La pàgina web de la corporació pública britànica també destaca l'ajornament del partit entre el Barça i el Madrid que s'havia de fer el 26 d'octubre i el tancament de la Sagrada Família quan un grup de manifestants n'han bloquejat l'entrada.

 

La notícia també explica que les protestes tenen l'origen en la sentencia emesa el dilluns pel Tribunal Suprem, contra "nou líders independentistes" per la seva implicació en l'organització d'un "referèndum el 2017 il·legalitzat pels tribunals espanyols". 

Especifica les penes i que Puigdemont és a Bèlgica, i afegeix informació complementària explicant les queixes "des de fa temps, dels nacionalistes catalans" de l'infrafinançament de Catalunya.

El també britànic "The Guardian" titula de manera gairebé idèntica que la BBC, "La vaga general a Catalunya atura Barcelona", i parla de les "marxes de desenes de milers de persones d'arreu de la regió" i de la "manifestació massiva".

 

També es fa ressò de l'ajornament del clàssic i del tancament, aquest divendres, de la Sagrada Família. 

Afegeix que les manifestacions pacífiques que han estat el signe distintiu de l'independentisme han estat enfosquides aquesta setmana per protestes violentes i enfrontaments entre els manifestants i la policia. El Guardian explica també que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha atribuït la violència a "infiltrats".

El mateix rotatiu també ha publicat aquesta tarda un anàlisi sobre qui hi ha darrere d'questes manifestacions i sobre quin perfil de jove hi assisteix. Ho enfoquen des del punt de vista de les noves tecnologies amb el títol de: Nova generació, noves tàctiques: la nova cara dels manifestants catalans

El francès "Le Monde" titula "Perquè Catalunya viu manifestacions massives", sense el signe d'interrogació, i explica com, arran de la sentència del Suprem, s'ha viscut una setmana de protestes pacífiques de dia i d'aldarulls a la nit.

 

També recull les paraules del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha assegurat que "no hi haurà impunitat" per als violents, i afegeix, com informació complementària, la divisió dels catalans sobre l'independentisme. 

Encara a França, "Libération" inclou informació sobre les mobilitzacions d'aquest divendres en el seu apartat d'informació en directe. Parla "imatges impactants" de les marxes que van començar dimecres arran de la sentència i explica el tancament de la Sagrada Família i del mercat de la Boqueria.

A Bèlgica, el diari "Le Soir" titula "Crisi a Catalunya: vaga general i manifestació massiva a Barcelona" i destaca la suspensió de 57 vols al Prat, el tancament de la Sagrada Família i l'ajornament del clàssic.

 

 

També explica les marxes i de les penes d'entre 9 i 13 anys del Suprem "per l'intent de secessió de 2017".

A Itàlia, "La Repubblica" titula "Catalunya, desencontres i desordres: ajornat el Barcelona-Madrid, tanca la Sagrada Família". I afegeix encara que Puigdemont s'entrega i és posat en llibertat i que "Madrid està furiós".

 

 

Desenvolupa aquests temes i afegeix les paraules de Grande-Marlaska dient que no hi haurà impunitat.

L'agència Reuters se centra en el fet que "Milers convergeixen a Barcelona en el cinquè dia de protestes catalanes". Explica, sobretot, les marxes convocades per l'ANC i Òmnium, i també algunes conseqüències de la jornada de vaga, com la cancel·lació de vols i el tancament de la Sagrada Família.

 

 

La cadena britànica SkyNews es fa ressò de la "Marxa per la Llibertat" per protestar, diu, contra la sentència dels liders independententistes:

 

Al Jazeera en anglès ha fet el seu propi resum de de la jornada de les "Marxes per la Llibertat" a les xarxes socials

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut