Svetlana Aleksiévitx atén els periodistes a casa seva
Svetlana Aleksiévitx atén els periodistes a casa seva

La Premi Nobel Svetlana Aleksiévitx denuncia el "terror" que es viu a Bielorússia

Un grup de diplomàtics europeus ha visitat l'escriptora després que denunciés una temptativa d'assalt al seu domicili per part d'homes emmascarats

RedaccióActualitzat

Els advocats Maxim Znak i Ilya Salei han estat dos dels últims detinguts pel règim d'Aleksandr Lukaixenko. La detenció de Znak l'haurien dut a terme un grup d'homes emmascarats i amb roba de paisà.

Aquest ha estat el detonant perquè la Premi Nobel bielorussa Svetlana Aleksiévitx acusés les autoritats del seu país de terroritzar la seva gent. "És terror, el terror contra el seu propi poble. Desafortunadament, ens estem quedant indefensos", lamentava en una compareixença de premsa aquest dimecres a la porta de casa seva.

El 13 d'agost, Aleksiévitx ja havia demanat a Lukaixenko que marxés "abans que no sigui massa tard". Gairebé dues setmanes més tard, les forces de seguretat bielorusses van cridar la periodista i escriptora per a un interrogatori.

Aleksiévitx, a més, és la presidenta bielorussa del PEN International, sigles de Poetes, Assagistes i Novel·listes en anglès, un col·lectiu amb presència a més de 100 països i centrat, sobretot, en la defensa dels escriptors perseguits.

Al web de la secció del PEN a Bielorússia, la Nobel ha escrit, en referència a l'òrgan que dirigeix els esforços de l'oposició contra el règim: "Ja no queda cap dels meus amics d'idees afins al Consell de Coordinació. "I ha afegit:

"Avui s'han endut l'últim d'ells, Maxim Znak. Primer ens van segrestar el país, ara ens segresten els millors. Però en el lloc dels arrencats de les nostres files en vindran centenars més."

Dimecres, les autoritats feien públic que el dia abans s'havien detingut  121 persones. Uns quants centenars més van ser detingudes en el quart cap de setmana consecutiu de mobilitzacions.


Una veu contra el totalitarisme

Un grup de diplomàtics europeus visitava Aleksiévitx després de denunciar que uns emmascarats haurien provat d'entrar a casa seva. L'escriptora és, ara mateix, l'última líder del Consell de Coordinació que no han deportat, detingut o que s'ha exiliat.

Diplomàtics europeus es fan una foto amb Svetlana Aleksiévitx
Diplomàtics europeus es fan una foto amb Svetlana Aleksiévitx (Reuters)

L'obra de la Premi Nobel denuncia els excessos de la Unió Soviètica, de la qual el seu país era part. Mostra els estralls del canvi radical de sistema econòmic, de l'economia planificada socialista al capitalisme mitjançant privatitzacions d'empreses públiques que acabarien enriquint els futurs oligarques.

Una de les obres més conegudes d'Aleksiévitx, "La pregària de Txernòbil", publicada en català per Raig Verd, captura la catàstrofe nuclear que va colpejar Ucraïna l'abril del 1986. Tot un símbol del col·lapse soviètic que la minisèrie d'HBO ha recuperat.
ARXIVAT A:
Bielorússia
Anar al contingut