La preinscripció escolar començarà la setmana que ve online si la Moncloa n'aprova els tràmits

Educació alerta que si no es pot fer abans del 13 de maig les classes lectives no podran començar el 14 de setembre

Actualitzat

El Departament d'Educació planteja iniciar la preinscripció online a partir de la setmana de l'11 de maig si el Consell de Ministres aixeca la prohibició per fer aquest tràmit administratiu i segons l'evolució de la desescalada. Així consta al document que va aprovar dissabte el Pla Territorial de Protecció Civil (PROCICAT), i que s'està fent arribar als centres educatius per informar-los.

Educació vol reduir al mínim el nombre de famílies que facin la preinscripció de manera presencial, només aquelles que no tinguin altra opció. Per això s'ha preparat un sistema que permeti omplir un formulari telemàticament i enviar-lo per correu electrònic.

Tot està preparat per poder començar la setmana que ve, però abans l'estat espanyol ha de permetre poder fer els tràmits administratius, ara suspesos, com explica Juanjo Falcó, el director general d'Atenció a la Família i la Comunitat Educativa:

"Hem previst una presentació telemàtica de manera que evitem en tot allò que podem la presentació física als centres. Per això no entenem que hi hagi raons perquè es pugui anar a un bar, a una perruqueria, a fer exercici i no es pugui presentar la sol·licitud per garantir el dret a l'educació i entenem que s'hauria d'aixecar aquesta suspensió".

 

El pla deixa clar que "els calendaris concrets de tots els processos s'establiran en el moment en què s'hagi aixecat la suspensió dels tràmits administratius, d'acord amb l'autorització del PROCICAT". La primera setmana es reservaria a la preinscripció telemàtica i a partir de la segona es faria la presencial per als casos extraordinaris.

El procés de preinscripció s'havia de fer entre el 23 de març i l'1 d'abril però la crisi sanitària del coronavirus va impedir-ho. Educació treballa ara per poder iniciar aquest tràmit.

La conselleria de Josep Bargalló alerta que "ajornar l'inici del procediment d'inscripció més enllà del 13 de maig posa en greu risc la plena efectivitat del dret a l'educació de tot l'alumnat" en les condicions habituals. Per això, planteja la "necessitat" d'iniciar la preinscripció a partir de l'11 de maig, tal com apunta Falcó:

"Per garantir que podem començar el curs en les dates previstes en aquests moments, que és el 14 de setembre per als ensenyaments obligatoris, hauríem de de començar el procediment d'admissió el 13 de maig. Si no ho fem el 13 de maig, o la setmana de l'11 de maig, cada setmana que perdem és una dificultat afegida per poder començar el curs."

 

El procés de preinscripció online durarà 10 dies i només l'última setmana es podrà fer de manera presencial. Això sí, amb cita prèvia i de forma individual.

Abans, s'hauran desinfectat i condicionat els centres. S'habilitarà el menor nombre d'espais possibles, amb mampares separadores, com ja s'ha fet en alguns establiments, i es dotarà de mascaretes, guants i pantalles facials el personal que hagi de fer els tràmits, com a màxim 5 persones.

També hi haurà gel hidroalcohòlic i una persona organitzarà l'accés al centre per garantir que tothom es desinfecti abans d'entrar i que, si es fa cua, aquesta sigui a l'exterior i amb la distància de seguretat.

Les mateixes mesures s'adoptaran per poder fer les proves d'accés als cicles formatius o ensenyaments artístics, encara pendents de data.

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut