"La precarietat mata": protestes a França arran de la immolació d'un estudiant a Lió
Protesta a Montpellier per denunciar la precarietat dels estudiants (Guillaume Horcajuelo/EFE)
França

"La precarietat mata": protestes a França arran de la immolació d'un estudiant a Lió

El noi, estudiant de Ciències Polítiques, havia perdut una beca de 450 euros

RedaccióActualitzat

"La precarietat mata". #LaPrecariteTue. Aquest és el missatge que ressona a les xarxes socials i a les universitats franceses després que un noi de 22 anys es calés foc després de perdre la beca de 450 euros que rebia com a estudiant de Ciències Polítiques en una universitat a Lió, a França.

"Cometré l'irremeiable", va escriure a Facebook Anas K. abans de ruixar-se de gasolina i encendre's davant l'organisme que regula la concessió de les beques a França (CROUS). El noi, amb cremades al 90 per cent del cos, es debat entre la vida i la mort a l'hospital.


Debat sobre la precarització

Però el seu gest ha tornat a posar sobre la taula la precarietat en què viuen molts estudiants. En el seu missatge a Facebook, apuntava directament cap als polítics i la Unió Europea i els feia responsables de la situació precària que viuen milers de joves francesos.

"No és normal que els estudiants arribin a aquests extrems per fer-se escoltar per aquest sistema kafkià que destrossa els estudiants i els precaritza",  ha assegurat un militant de la federació de sindicats Sud Education.

I les protestes s'han estès ràpidament a diferents ciutats del país, convocades pel sindicat Solidaires étudiant-e-s, al qual pertanyia el noi. Aquest dimarts hi va haver manifestacions de centenars d'estudiants a 40 ciutats del país, com ara París, Bordeus i Lió. Les classes es van aturar, hi va haver assemblees populars i manifestacions que en molts casos van acabar davant de les seus de CROUS.

A les manifestacions, crits d'"Estat culpable, CROUS responsable":


A la facultat de Dret de Lille es va haver de suspendre fins i tot una conferència de l'expresident francès François Hollande.

 

 

També hi va haver un acte amb centenars de persones a Saint-Etienne, la ciutat d'on era l'estudiant immolat. Un dels seus cosins va elogiar el seu "acte heroic" i va adreçar-se als estudiants: "seguiu lluitant, això és el que ell vol".

"Era un estudiant intel·ligent, un estudiant de Ciències Polítiques, era l'orgull de la família."


L'acte de desesperació d'aquest estudiant de Polítiques ha fet aflorar el testimoni de molts altres casos. Per exemple, Sophie, una estudiant de ciències socials de tercer any, afirma haver estat "retirada de Crous perquè estava hospitalitzada" i no s'havia pogut presentar als exàmens. Això l'havia obligat a buscar menjar entre les escombraries i a combinar diferents feines.

La reacció política, però, ha generat encara més descontent entre els estudiants. La ministra d'Educació, Frederique Vidal, va visitar Lió l'endemà de la immolació de l'estudiant i la universitat ha obert una unitat psicològica per ajudar els alumnes. Però la mateixa ministra no ha estalviat crítiques cap a la "violència" en les protestes. "Les amenaces de mort als líders de Crous que han proliferat durant tot el dia són inacceptables", ha dit.

ARXIVAT A:
UniversitatFrança
Anar al contingut