El matí de Catalunya Ràdio

La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Actualitzat
Quan falta un dia per la visita del papa, el cel ens torna a donar males notícies.

Aquesta matinada, a quarts de quatre, el vol 833 de la companyia Aerocaribbean, que feia la ruta entre Santiago i l'Havana, s'ha estavellat amb una setantena de persones a bord. Com a mínim 28 eren estrangers, almenys un, espanyol. Sembla que no hi ha supervivents. Les condicions meteorològiques eren adverses.

Mitja hora més tard al Pakistan un vol xàrter amb 20 persones a bord s'ha estavellat a l'aeroport de Karachi. No hi ha supervivents. L'origen de l'accident podria ser una fallada tècnica.

Hores abans a Singapur un Airbus 380 va haver de fer un aterratge d'emergència després que un dels seus motors es va espatllar en ple vol i va perdre part del fuselatge. No hi ha ferits, però sí dubtes en un dels negocis més grans on Europa es jugava part del futur.

De moment la companyia australiana Quantas, la que va tenir l'ensurt, ha decidit immobilitzar els seus A380, i Europa veu que any rere any les vendes d'un dels seus projectes més ambiciosos van en alarmant retrocés.

Potser la darrera esperança, una vegada més, és la Xina. Aquests dies Hu Jintao és a París, on Sarkozy l'ha rebut amb tots els honors. Catifa vermella i guàrdia republicana de gala.

Es veu que l'home arriba amb un feix de contractes per valor de 20.000 milions d'euros. França els subministrarà urani i els xinesos faran energia nuclear i trens d'alta velocitat. Però, a més, Hu Jintao s'ha interessat pels Airbus.

Davant d'això, evidentment, la gran i noble Europa, a través de França, garant dels valors convivencials, es guarda a la butxaca qualsevol retret sobre la vulneració dels drets humans a la Xina o la repressió al Tibet i es mira el talonari.

Però com són les coses que tot i ser tants els xinesos, només s'han interessat pels models d'Airbus 330, 320 i 350. D'A380 no està previst que en comprin cap.

Ara que són en plena guerra de divises i que els Estats Units no paren de fer anar la màquina de bitllets per devaluar el dòlar i els xinesos controlen el mercat i no faran pujar el iuan, l'euro necessita trobar productes per aixecar el vol.

Sovint se'ns acusava que no invertíem prou en R+D+i, però per una vegada que ho fèiem, i ho fèiem amb un gran projecte, la realitat a poc a poc ens va tallant les ales.

Més incertesa i menys respostes. Potser sí que és el temps de l'espiritualitat, potser sí que és el camí per sortir de totes les crisis.

Juan Antonio Martínez Camino, portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, parlava així de la visita del papa, que ja tenim a tocar.

Com a mínim, avui ja és divendres.

Benvinguts a casa vostra.
Anar al contingut